Следвайте ни

Картините от пашкули на Ида красят колекции по света

viber icon

Хасковлийката Ида Иванка Кублер прави чудни картини от пашкули. Нейни творби красят колекции във Великобритания, Норвегия, Австрия, Индия и на много други места, а от днес картина от копринени пашкули има и Регионалният исторически музей. 

Ида е възпитаничка на Владимир Димитров, който е от години е реставратор в музея. Завръщайки се в родния град, решила да го види, а  директорът на музея Пенко Добрев я поканил на пътуващата изложба на коприната.  

В пашкулите се влюбила, когато била съвсем малка, а летата й преминавали  при баба и дядо в Славяново. Там си играела с пашкули,  хрумнало й да ги оцвети. Тогава за пръв път разбрала, че може да прави изкуство. 

Днес живее в САЩ, завършила текстилен дизайн в Германия, била е на много места по света. Картините й от пашкули са патентовани. Нейна творба притежава фондация, помагаща на онкоболни в Сан Франциско.  Много хора вярват, че тези картини лекуват. Самата Ида определя  творбите си като раждане на една идея. Много са тези, които считат че хората сме своя пашкул, а развитието тепърва предстои, казва тя. 

.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се пазите ли и след края на извънредната ситуация?