Следвайте ни

Карта на социалните услуги правят в Хасковска област

viber icon

Да се създаде карта на социалните услуги в региона. Това бе темата на първата работна с представители на общините в областната администрация.

Целта да се прецени какви обеми да се заложат в оперативните програми, свързани с финансирането и създаването или реформирането на социални услуги. Работната среща води заместник-областния управител Виолета Желева. Тя запозна присъстващите с възможността за използване на европейските структурни и инвестиционни фондове за финансиране на нови социални услуги.

По Плана за възстановяване и устойчивост се планира финансиране на дейности, свързани с изграждане и оборудване на нови социални и интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа и специализирани консултативни социални услуги за лица с увреждания. Ще бъде осигурен ресурс за реформиране на всички съществуващи домове за стари хора, за повишаване на енергийната ефективност, саниране и обзавеждане на съществуващи социални услуги в общността, както и изпълнение на противоепидемичните мерки. Планира се и финансиране на строителни дейности, оборудване и обзавеждане за изграждане на нови услуги за резидентна грижа на стари хора и лица с увреждания.

Работната група анализира информацията от всяка община. Данните са изготвени на база математически модел и критерии. Въз основа на това е обобщен планът за развитие на социалните услуги с хоризонт до 2027 г.

Картата на област Хасково за необходимост от нови социални услуги ефинализирана след анализ на потребностите от социални услуги на местно ниво за удовлетворяване на населението. На следващо заседание тя ще бъде гласувана в окончателен вариант.

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?