25
Следвайте ни

Канят мераклии за мъжко хоро със 100 каба гайди в Харманли на Йордановден 

viber icon

И през новата година на Йордановден в Харманли ще има  благотворително ледено хоро. Всеки, който желае да вземе участие в тържествения ритуал за спасяване на Светия кръст, може да го заяви в църквите „Св. Иван Рилски“ и „Св. Атанасий Велики“ или на тел: 0899984373 и 0886229000.

Литийното шествие на 6 януари 2022 г. ще тръгне в 11.30 часа от сградата на Общината до Харманлийска река, където се играе леденото хоро в студените осветени води. Гости на празника ще бъдат камерен състав на „100 каба гайди“ със солистка Аглика Каменова, които ще огласят Харманли с уникалните си изпълнения на българска народна музика.

Мъжкото хоро на Богоявление се превърна в едно от най-очакваните и атрактивни събития в Харманли през последните години. Ритуалът по ваденето на Светия кръст се прави за здраве. 

Хората казват, че който е нагазил в ледената вода не се е разболял, него настинка не го лови. За коронавируса не  е ясно, но ако във водата има лед, то годината ще бъде здрава и добра за хората. В реката, за да играят мъжкото ледено хоро влизат, само мъже, които по традиция ще са облечени в народни носии.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?