112

Каналите за синтетична дрога се обръщат от изток на запад

Прави впечатление, че каналите за трафик на метамфетамин и амфетамин се обръщат и сега все по-често се засичат пратки от Близкия Изток към Западна Европа, а не както беше дълги години преди бежанските вълни от Сирия и други държави. Това прави впечатление, коментираха източници на „Марица“ след заловената миналия ден пратка с 4.9 кг метамфетамин в управлявания тир от 42-годишния Абдула Кавчан.

Арестуваният преди 2 дни на пункта Капитан Андреево турски шофьор днес бе оставен за постоянно в следствената килия с определение на Окръжния съд в Хасково. То може да бъде обжалвано в 3-дневен срок пред апелативните магистрати в Пловдив.

Както вече писахме вчера, камионът пътувал от Турция за Германия с групажна стока. Митничарите го селектирали за щателен контрол. В долапа на полуремаркето, който често се използва от водачите за съхранение на храна и посуда, инспекторите открили 9 плика от синтетичната дрога на кристали. Те били поставени  в две тенджери и грил тиган. Общата стойност на намерената пратка е 122 500 лв.

„Невинен съм. Долапът на полуремаркето не се заключва и е достъпен за много хора. Пакетите са подхвърлени, не съм ги слагал аз. Ако исках да ги скрия, щях да ги поставя на други места“, заяви Кавчан в даденото му от Темида право на последната си дума. Той допълни, че иска по-лека мярка за неотклонение, за да можел да работи и да се грижи за болната си жена и трите им деца. Служебният защитник на Абдула пледира съдът да наложи гаранция на 42-годишния шофьор и подчерта, че върху откритите пакети с метамфетамин на кристали нямало отпечатъци на задържания.

В залата обаче стана ясно, че когато митничарите открили наркотика, Кавчан заявил първоначално, че това е лимонтузу. После започнал да дава нелогични обяснения и да твърди, че не знае какви са тези пакети.

След заседанието репортер на „Марица“ попита явилия се на мярката прокурор Павел Жеков за тенденцията каналите за синтетична дрога да се обръщат в обратна посока. „Много логичен въпрос“, коментира лаконично държавният обвинител и после допълни, че пазарът се определя от търсенето.  

 

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?