Следвайте ни

Какви разходи покрива средна заплата от 943 лв.  

viber icon

Месечните доходи на работещите в хасковска област едва стигат да си покрият разходите, особено ако се трудят в частния сектор. Този извод може да се направи от данните на статистиците за последните месеци за м.г. 

Както съобщихме, средната заплата за областта е 1071 лв. Тези, които са на държавна служба получават средно 1 427 лв., но трудещите се в частния сектор вземат  943 лева. 

Според статистиците общият разход средно на човек от домакинството е  поне 1509 лв. за последното тримесечие на м.г. или 503 на месец. В тримесечната сума са включени 485 лв. за храна, 71 за цигари и алкохол, 64 за дрехи. Разходите му за ток, вода и др. сметки са 306 лв., за здраве 118, за транспорт - 189, за култура 61, а за данъци и осигуровки 216 лв.  Не са включени харчове в ресторанти и почивки и др., такси са спорт и извънкласни форми  много други, каквито имат семействата.

Ако едно домакинство се състои от двама родители и 2 деца, или два дохода и  4 разхода, сметките трудно излизат. Защото двата дохода, ако са от заплати в частния сектор, са 1886 лв., а четирите разхода правят 2012 лв. на месец. Това означава, че се пести от всичко.

Трудно биха излезли сметките на  хората на минимална работна заплата, която за м.г. бе 610 лв. Те търпят големи лишения, ако нямат страничен доход от ренти, наеми, помощ от домашното стопанство или близки в чужбина. Увеличението с 40 лв. на минималната работна заплата от т.г. също няма да се отрази кой знае колко на фона на подобни разходи. 

Средните разходи на човек от домакинство са за страната, но в Хасковска област нито храната, нито дрехите, нито данъците и режийните са по- евтини, дори напротив. Под средната за страната са само заплатите, а също и други доходи, като тези от наеми и ренти, например. 

Според НСИ разходите ни са намалели в сравнение с 2019 г.,  макар и с малко. Вероятно това е  заради пандемията, която ни ограничи в много голяма степен. Правят впечатление нарасналите ни харчовете по жилището, като сметките за ток, вода и отопление,  които са скочили от 286 на 306 лв. Това вероятно се случва  поради факта, че много хора работят у дома заради пандемията. Което пък означава, че  разходите на работодателите са намалели, тъй като са паднали сметките им за ток, вода, канцеларски материали и т.н. в празните и полупразните офиси. 

 

 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Да отпаднат ли мерките срещу COVID-19?