Следвайте ни

Как задържахме терористка, търсена и за изнасилване

viber icon

За 4 години Хасковският окръжен съд е разрешил да бъдат екстрадирани 11 души, издирвани за тероризъм в Европа. Те бяха върнати на Холандия, Белгия, Испания и Франция. "Обезпокоително е, че повечето са минали безпрепятствено през контролния пункт Калотина, прекосили са страната ни от запад на юг и са задържани чак на ГКПП Капитан Андреево", коментираха експерти по сигурността. Профилът на всички е млади хора - от 17 до 33 г., израснали в тези държави от ЕС. Те хем държат да отидат в Сирия, хем след кратък престой в следствения ни арест не харесват условията и бързо искат да се предадат доброволно на издирващите ги държави. 

Да бъде екстрадиран незабавно в Мароко 35-годишният командир от "Ислямска държава" Науфал Захри. За това се произнесе през април Хасковският окръжен съд. Решението е окончателно. 
Захри е обявен за международно издирване от Интерпол - Рабат във връзка с извършване на терористична дейност и членство в терористична организация ИДИЛ. От предоставената от Интерпол информация престъплението, за извършването на което е издирван, е за "лоялно членство в терористична организация ИДИЛ".
В Сирия мъжът работил към служба "Механизация към Главна дирекция - Военни лагери" на "Ислямска държава" в град Ал Маядин, област Дер Алзор. В изпълнение на тази дейност се придвижвал, носейки колан с експлозиви, ръчни гранати, огнестрелно оръжие и боеприпаси. Набирал и обучавал терористи.
Мароканецът бил задържан край село Мустрак с още 27 нелегално преминали границата ни на 13 януари. Захри се представил за сириец и показал паспорт, който обаче бил фалшив. 35-годишният мъж бил откаран в центъра за настаняване на чужденци от закрит тип в Любимец към служба "Миграция" на МВР. При последвалото лицево разпознаване от Интерпол в Рабат потвърдили, че именно това е издирваното лице.
Две холандки също са сред екстрадираните, търсени за радикален ислям в родината им. Една от тях е 33-годишната Лике Петронела, която в първия работен ден на миналата година потвърди пред Хасковския окръжен съд, че дава доброволното си съгласие да бъде предадена на властите в родината си. Малко преди Коледа Петронела бе задържана на ГКПП Капитан Андреево.
Искала да отиде в Сирия, но след тримесечни безуспешни опити се опитала да се върне обратно в Холандия. По делото има данни, че жената била спирана на сирийската граница от турските сили за сигурност, разказаха магистрати.
Според прокуратурата на Айндховен младата жена е обявена за издирване, след като оставила послание, че заминава за "Халифата", където намерила сподвижници. Имало и рисунки на театър "Батаклан", където през 2016-а на концерт терористи убиха близо 90 дуиш.
"Искам да бъда екстрадирана. Вярваща съм, имам идеалите си, но не съм терористка", каза Лике пред Темида.
През октомври 2015-а сходни изявления с тези на Петронела направи и 17-годишна сънародничка - ученичката Шайма Калоуаа. В залата тя също се яви пребрадена с бурка. Момичето от марокански произход бе спряно на пункта Капитан Андреево заедно с 22-годишния Илиас Хасан и 18-годишния Аит Юнес.
Двамата също бяха задържани под стража и впоследствие предадени на Холандия с решение на съда. Шайма тръгнала с двамата младежи за Сирия, за да се сражават на страната на Ислямска държава.
Интересен факт в изпратената от Холандия европейска заповед за арест на девойката е, че освен за участие в терористична група, тя е разследвана и за изнасилване.
При задържането на нашата граница родената в Утрехт Шайма заявила, че отиват на екскурзия в Турция с приятелите си. 

Как издирван за тероризъм французин пропътува 2545 км с личната карта на 13-годишния си брат, преди да бъде арестуван на Капитан Андреево - четете ТУК

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?