Следвайте ни

Журналистите и филолозите са най-много сред участниците на "Южна пролет"

viber icon

Най-много журналисти и филолози има сред 29-те участващи автори т.г. на "Южна пролет" в Хасково. 49-ото издание на Националния конкурс за дебютна литература започва утре в и продължава до 28 май. Представителите на медиите са петима, а филолозите - четирима. Това съобщиха днес зам.-кметът Мария Вълчева и директорът на Регионална библиотека "Христо Смирненски" Кирилка Страшникова.

Откриването на конкурса и запалването на огъня на литературните дни ще бъде от 18 утре пред Драматичен театър "Иван Димов" в ​Хасково. Това ще направи носителят на наградата "Пегас" за 2014 година Мартин Спасов. Наградите с финансово покритие 1000 лева ще бъдат връчени в категориите "Поезия", "Проза" и "Детска литература". Тази година не са постъпили произведения в разделите "Драматургия, "Литературна критика" и "Сценарий", уточни Вълчева.

Община Хасково традиционно ще определи и приза "Александър Паскалев" с парична ​премия от 2000 лева за цялостен принос в развитието на писаното слово. Наградите "Пегас" ще бъдат връчени лично и на лауреатите от миналата година, когато конкурсът се състоя онлайн заради пандемичните ограничения.

В съпътстващата програма на конкурса и празниците са изложби, концерти, презентации на книги, творчески вечери, туристически тур и базар на 13 български издателства. За дебютантите са предвидени обучителната "Литературна занаятчийница" и среща с 5-членното жури с председател проф. д-р Валери Стефанов, което ще оценява литературните творби.

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?