25

Жителите на община Хасково гласуват за 94 проекта

Фондация ХАЛО и Община Хасково обявяват началото на гласуването за избор на граждански инициативи, които ще се реализират в рамките на Програмата за граждански бюджети. Жителите на всички населени места в общината могат да подкрепят предпочитаните от тях идеи като гласуват през специално създадената платформа - https://halo-platform.halongo.eu. Право на участие имат само лица с адресна регистрация в община Хасково, а крайният срок за гласуване е 10 юни 2023г.

В онлайн платформата гражданите могат да избират от 94 идеи, които са от най-различно естество – от облагородяване на детски площадки и публични места, ремонт на читалища, поставяне на беседки до издаване на книги и провеждане на занятия на открито за деца. Всеки има право да гласува само за една идея от неговото населено място. Така даваме възможност местните хора сами да взимат решения за техните населени места. Граждани, които имат постоянен и настоящ адрес в две различни населени места в общината, трябва да си изберат за кое от двете населени места ще гласуват. Ако гласуват и за двете, гласът им няма да бъде зачетен. Гласуването приключва на 10 юни в 17.00 часа, а победителите ще бъдат обявени на 20 юни. Спечелилите граждански инициативи ще се рализират в периода до октомври 2023 г.

През първия етап на Програмата за граждански бюджети жителите на община Хасково подадоха общо 125 предложения за граждански инициативи – 98 за селата в общината и 27 за град Хасково. Те бяха разгледани от мултидисциплинарен съвет, който извърши проверка на допустимостта им, съдейства на подателите да доразвият идеите си, така че да отговарят на критериите на Програмата за граждански бюджети. До следващия етап на гласуване бяха допуснати 16 идеи от град Хасково и 78 от селата.  

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?