Следвайте ни

Жители на Генералово: Като в затвор сме заради очакваната бежанска вълна

В Харманли са притеснени от нарастващия всеки ден брой на бежанците в центъра

viber icon

Очакваната нова бежанска вълна, за която се готви страната ни и която е тема на днешния консултативен съвет при президента, притесни жителите на  граничните райони. Хората по границата са подложени на непрекъснати проверки,  а в Харманли, където се намира най- големият център за бежанци у нас, вече очакват да се повторят събитията от преди години, когато в града имаше над 3 000 чужденци. Проверка на президента Румен Радев  преди дни по суша и въздух, показа,че все още не е възстановена пропадналата ограда по границата с Турция, не работи и част от интегрираната система за видеонаблюдение.  Той похвали работата на Гранична полиция, на която вече помага жандармерията, а се очаква при сериозен бежански натиск да се включат и военните.

В 19- хилядния Харманли вече усещат нарасналия брой чужденци. Ако в края на юли в него имаше 500 настанени, сега те са около 750. Много голяма част от тях са млади мъже на възраст между 20 и 30 г., които ходят на групи из града и висят по кафенетата.

Сутрин рано, когато тръгвам на работа, те се прибират, ходят по пътя като диваци, разказва Георги Наполеонов. Според жена, която живее близо до центъра това са млади хора без  работа, лежат по поляните, хвърлят всичко на земята. Губим спокойствието си отново. Не ми е приятно и рано сугрин, и късно вечер, когато ми се налага да излизам, да срещам групи мъже, допълва тя.

Собственичка на магазин с кафене, на което клиентите по време на нашето посещение са предимно мъже от лагера, казва, че по принцип не е притеснена, но е видно че чужденците се увеличават. Различни са от нас, навиците им са други. Пък и 3000 чужденци биха променили малкия ни град, който е спокойно място. Преди, при първата вълна, бяха предимно семейства с деца, сега са мъже, само млади мъже, допълва тя.

Близо до границата присъствието на Гранична полиция и жандармерията е  видима. От Харманли до Генералово екипът ни срещна поне 4 поста. На входа до селото също имаше два , а това, оказва се, притеснява жителите на граничните села.

Притеснявам се, защото гранична спира всяка кола, която излиза и влиза. Ние сме си от селото, а ни проверяват. Те, каналджиите не са местни, пък и скоро не сме виждали групи чужденци. В Генералово, в което живеят 100-на души,  сме като в затвор, няма, не можеш да излезеш и да се прибереш без да те спрат, питат къде отиваш, какво правиш, гледат багажника, казва Георги Тонев. Съседът му Христо пък е недоволен, че не може да отиде за риба. В близкото Капитан Андреево нямало проблеми, но за генераловци - не можело.  Нали сме в ЕС, да пратят още полиция тука да варди външната граница от бежанците, пък ние да си ходим спокойно за риба, допълва той.

Центровете на МВР, сред които е и този в Любимец, са пълни. Пълнят се и тези на Държавната агенция за бежанците. В Хасковска област Агенцията има два- Харманли и Пъстрогор, който е празен. Повечето от чужденците в Харманли са от Сирия, Афганистан и Ирак. След като талибаните превземат все повече в държавата, се очаква афганистанците да се увеличат. Преди дни от МВР обявиха, че имат данни за  групи афганистанци, които се придвижват към Турция с целта да  влязат у нас. Макар че страната ни е транзитна за чужденците по пътя им към Западна Европа, заловените на наша територия, остават тук.

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Лъжи вместо охрана

Лъжи вместо охрана

16.08.2021 | 15:54

Нито един афганистанец не преминава в Гърция, и потока само през България минава. Договорки било имало Борисов Ердоган коя е външна граница НАТО и как Турция ни пази без граница. Отговора елементарен, Фронтекс пази гръцката граница, а българската договорки

Отговори
2 0
Илюзията утопия

Илюзията утопия

16.08.2021 | 13:35

Евфимерните бежанци са военно обучени във военна възраст. Засега невъоръжени. Рекогницират маршрути и ги ръководят, а мерките са голям майтап скрито подпомагане

Отговори
3 0
Велизар

Велизар

16.08.2021 | 09:49

Когато великите сили се намесят някъде, ето това е резултата.Примери колкото щеш- Ирак,Сирия,Афганистан.

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?