Следвайте ни

Жалби за повредени машини валят в РИК- Хасково 

viber icon

Жалби за повредени машини заляха РИК- Хасково. Сигналите са свързани със секции в Харманли и Хасково, където машинното гласуване е преустановено. Според жалбоподателите от различни партии, това е нарушение на правата на гласоподавателите на свободен избор на начин на гласуване. Според РИК обаче няма нарушение на избирателните права  при наличие на обективни причини – техническа неизправност в машината за гласуване. За избирателя е налице алтернативна възможност – да реализира изборните си права с хартиена бюлетина.

В един от случаите обаче става въпрос за разписки, които не се пускат в кутията, а се оставят до нея, което е нарушение.От РИК са предупредили председателя на СИК да си върши съвестно задълженията.

В друг случай става въпрос за неиздадена  от машината разписка за упражнен вот. От РИК обясниха, че не са компетентни да се произнасят относно техническата изправност на машините за гласуване. В случай на неизправност на машината, която е неотстранима, единствено СИК, с двустранен протокол между комисията и дежурния техник, може да вземе решение да преустанови машинното гласуване. Във въпросната СИК 290900048 към момента продължава гласуването с машината, след като е била  премахната пломбата. 

Както по- рано съобщихме интересът към машинното гласуване е много слаб. В някои секции като тези в ОУ „Раковски“ в „Република“ той е нулев. Там до към 14 часа имаше само 4-ма гласували с машина и това бяха хора от комисиите, показа наша проверка. 

3-4 са жалбите до този момент за агитация в изборния ден. Проверките  не са успели да потвърдят сигналите. 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Да отпаднат ли мерките срещу COVID-19?