Следвайте ни

Жалби за натиск над работници запалиха телефона на Инспекцията по труда 

viber icon

Дори в извънредно положение работодателите нямат основание да предоставят едностранно по собствена инициатива неплатен отпуск на работниците и служителите си, напомнят от Инспекцията по труда в Хасково. Тя е залята от анонимни сигнали и запитвания по телефона за упражняване на принуда върху работници и служители да разписват документи, с които им се отнемат права. Става въпрос за искания за неплатен отпуск, платежни документи за получени обезщетения, които реално не са изплатени, заповеди за прекратяване на трудов договор по взаимно съгласие, предизвестия със задна дата и др. Принудата е престъпление според Наказателния кодекс и ако получим писмени, неанонимни сигнали, ще уведомим Прокуратурата, заявиха от дирекцията. 

От там отново съветват, че не следва да се разписват документи, с чието съдържание не сме съгласни. 

През март инспекторите са наложили 498  принудителни административни мерки. Извършени са  95 проверки в областта. Констатираните  нарушения са 509, от тях по осигуряване на здраве и безопасност при работа 286 , по трудови правоотношения223. 

 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се пазите ли и след края на извънредната ситуация?