112
Следвайте ни

Извънредно! Птичи грип удари две ферми в Криво поле

viber icon

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди огнище на Инфлуенца А  по птиците, установен в два животновъдни обекта за отглеждане на кокошки в землището на хасковското с. Криво поле

Издадена е заповед на изпълнителния директор на БАБХ за обявяване и мерки за контрол на огнище на Инфлуенца по птиците. Предстои умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обектите и обезвреждане на труповете под официален надзор и по начин, недопускащ разпространение на болестта. 

Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона, в която попадат селата Хасково Криво поле, Корен и Момино от община Хасково. Създадена  е и 10-километрова наблюдавана зона. Тя обхваща хасковските села Елена, Книжовник, Малево, Манастир, Динево, Родопи, Стамболийски, Стойково и Подкрепа. От община Харманли в нея попадат селата Славяново и Болярски извор, а от община Стамболово селата Малък извор, Голям извор, Долно Ботево, Кралево, Гледка, Стамболово, Царева поляна и Жълти бряг.

„Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите“, съобщиха от БАБХ.

"Птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството", напомниха от Агенцията.

 

 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?