Следвайте ни

Изселници превърнаха Маджарово в демографско чудо

viber icon

Изненадващо с положителен механичен прираст се оказа най-малката община в областта - Маджарово. Според данните на НСИ само за м.г. тук са се заселили 401 души, а общината са напуснали едва 70. Така малката община се оказа с увеличено население на фона на трайната тенденция за обезлюдяване в региона.

Причината е в завърналите се изселници от Турция. Много от тях като се пенсионират, предпочитат да изкарат старините си тук. Някои възстановяват изоставените си къщи, други строят или купуват нови, коментира кметът на общината Милко Армутлиев.  Друга причина за увеличаващото се население е дърводобивът. Заради работата тук се заселват все повече семейства. Напълни се и училището, в което има 180 деца, допълни кметът.

В момента е доста интензивен вторичният пазар на жилища. Има интерес, като растат цените им. Ако преди 20-ина години апартаментите на бившето минно предприятие можеха да се купят за 500-1000 лв., днес масовата им цена е 12-17 000 лв. За реновираните, каквито също се продават, собствениците искат 30-40 000 лв., допълва кметът.

Красивото градче в Източните Родопи, което днес е известно с лешоядите и др. редки видове, обезлюдя с края на минната промишленост. В цялата община към края на м.г. живеят 2026 души, а в градчето - едва 613.

Тенденцията за обезлюдяване обаче се обръща, тъй като хората са се увеличи  през последните 8 г. Според данните от проведеното през 2011 г. преброяване тогава населението на общината е било 1665 души, а в града 561. 

Естественият прираст в общината, както в останалите, е отрицателен, ту са се родили само 19 бебета, а починалите жители са 49.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще подарите на любимата жена?