Изобилие: Майстори показаха как се парви качамак, булгур и смигдал в Сталево
- 12:48, 28.09.2024
- 604
- 0
Кулинарен празник „С уникалните гозби на дедите ни, с духа на традициите и вярата в църквата“ събра в село Сталево най-добрите майсторки от читалищата в Димитровградско, Неделино, Смилян, Карлово.
Те показаха как се приготвя качамак, смигдал, как се правят пазлами и булгур, както и как дедите ни са биели масло в бутало. Майстори показаха стара техника за правене на сирене в тензух, подтиснато от камък ще показва приготвянето на любимият и широко разпространен в българската кухня млечен продукт.
Станалият традиционен фестивал на ястията събира гости от цялата страна. Той се провежда ежегодно всяка последна събота на месец септември в село Сталево. В изложението се показват характерни за селото и региона ястия като яхния от сини сливи, булгур, смигдал, каша, качамак, тюрлю гювеч, яхнии, масленици и други вкусни български гозби. целта на празника е да се покажат ястия от миналото на нашите предци.