25

Изобилие: Майстори показаха как се парви качамак, булгур и смигдал в Сталево 

Кулинарен празник „С уникалните гозби на дедите ни, с духа на традициите и вярата в църквата“  събра в село Сталево най-добрите майсторки от читалищата  в Димитровградско, Неделино, Смилян, Карлово.   

Те показаха как се приготвя качамак, смигдал, как се правят пазлами и булгур, както и как дедите ни са биели масло в бутало. Майстори показаха стара техника за правене на сирене в тензух, подтиснато от камък ще показва приготвянето на любимият и широко разпространен в българската кухня млечен продукт.

Станалият традиционен фестивал на ястията събира гости от цялата страна. Той се провежда ежегодно всяка последна събота на месец септември в село Сталево.   В изложението се показват характерни за селото и региона ястия като яхния от сини сливи, булгур, смигдал, каша, качамак, тюрлю гювеч, яхнии, масленици и други вкусни български гозби. целта на празника е да се покажат ястия от миналото на нашите предци.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Кой е най-големият проблем на българското училище?