25

Измира каракудата в яз. „Студен кладенец“ 

Измира каракудата в яз. Студен кладенец. Вече месец рибари сигнализират за проблема,  а отговорните институции - екоинспекцията в Хасково, Басейнова дирекция – Пловдив и Агенцията по храните,  нямат отговор какво я убива. Живописният язовир край Кърджали  е третият по големина у нас и привлича рибари от Хасково, Пловдив и други части на страната. 

И днес преди да подреди  въдиците, Ангел Лалев, първо разчисти мъртвата  риба край бивака до с. Широко поле. Край язовира вони на мърша. Толкова много умряла риба не съм виждал, казва дългогодишният рибар. Преди 6-7 г. имаше нещо подобно, но в много по- малки размери. Нещо я трови, предположи мъжът. Той и колегите му се чудеха дали рибата от язовира може да се консумира. „Запалили“  телефоните на Агенцията по храните в Кърджали с този въпрос, но отговор няма, тъй като се чакат резултати от взети проби. Разумно е в тази ситуация да не се рискува.

Болест или свръх популация е вероятната причина за измирането накаракудата.  Това обаче трябва да кажат учени, след като видят резултатите от проби в специални лаборатории. За да са валидни обаче, трябва се пратят проби от току- умрели екземпляри, коментира специалист по биоразнообразието. 

От 20 май до сега са направени над 16 проби от различни места, проверени са всички предприятия, които заустват. Химическо замърсяване няма, коментира директорът на РИОСВ- Хасково инж. Наталия Пачеманова.  

Изследванията на водата продължават, „Студен кладенец“ е част от каскадата „Долна Арда“ , в яз. „Ивайловград“, който е последният, няма такъв проблем, както и в останалите в региона,  коментира областният управител на Кърджали Даниел Делчев, който преди дни апелира контролните органи да вземат мерки. Той каза, че очаква всички резултати и ако е необходимо ще свика междуведомствената комисия още в понеделник, така че заедно отделните институции да търсят решение. 

Очаква се до понеделник да са готови пробите на Агенцията по храните,  които по наша информация са за тежки метали. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Моммчилград.

Моммчилград.

02.07.2022 | 16:02

Т клас до с Глухар и ОЦЗ са наѝ големите химически замърсители. таз сутрин имаше мъртва риба под с. Глухар 02.07.22г

Отговори
0 0
Василев

Василев

02.07.2022 | 15:36

Тая фирма дето за жълти стотинки ни взема златото? Кой ли сключи договора?

Отговори
2 0
Зеления

Зеления

02.07.2022 | 11:22

Търсете причината в златотърсачите от Канадската фирма, гледам никой няма кураж

Отговори
2 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?