112

Измама за 10 млн. лв. с цигари и тютюн на Капитан Андреево

Измами и неправилно деклариране на тютюн и цигари за общо 10 млн. лв. предотвратиха инспекторите на пункта Капитан Андреево. Става въпрос за над 21 тона тютюн и 1218 мастербокса цигари, съобщиха от Агенция „Митници“. 

Акцизните стоки били спрени през миналата година и вследствие на активната работа на митническите органи през изтеклите месеци нарушенията са документирани и са съставени три акта за установяване на административни нарушения по Закона за митниците, уточниха още от Агенцията. Едната санкция е наложена за опит да се избегне обезпечение в размер на над 3 млн. лв,, а другите две са за подадени неверни данни в митнически декларации.

При един от случаите ня 3 ноември м.г. митничарите извършили документна и физическа проверки на тир с немска регистрация, превозващ цигари от Турция за Естония. Установено е, че стоката отговаря по вид и количество на декларираното – 609 000 кутии цигари. След преглед на транзитните декларации митничарите се усъмнили за обезпечението на транзитната операция. След официална кореспонденция с турската митническата администрация  съмненията за липсата на обезпечение се потвърдили. На титуляря на режим транзит, е съставен акт опит да бъде избегнато плащането на обезпечение в размер на 3 180 516 лева акциз, мито и ДДС.

В случаите с превозван тютюн за пушене в началото на юли м.г. за щателен контрол били отклонени два камиона, пътуващи от Турция за Украйна. Двете превозни средства транспортирали две части от една и съща пратка с еднакви изпращач и получател. При преглед на представените митнически документи, включително транзитните декларации, митническите служители установяват, че в тях е деклариран тарифен код за тютюн за наргиле. При извършената физическа проверка инспекторите намерили в двата камиона по 10 791 кг тютюн за пушене или  общо 21 582 кг, който е с различен от декларирания тарифен код. По случаите са съставени актове за подадени неверни данни в митническата декларация, а титулярят на режим транзит не е подал декларация с коректен тарифен код и стоката е била изоставена в полза на държавата.

„В България Законът за акцизите и данъчните складове третира тютюна за пушене и тютюна за наргиле еднакво, но това не е така във всички държави. Същото така тютюнът за пушене, за разлика от тютюна за наргиле, може да се използва при нелегално производство на цигари“, уточниха митнически експерти.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?