25

Изложба за хляба подредиха в музея в Харманли 

 

 

Празничната програма за деня на Харманли бе открита с изложба „Магията на хляба“. По стар български обичай гостите, дошли на събитието бяха посрещнати с ръчно изработена питка и шарена сол – традиция, показваща гостоприемството на българина.

Главният уредник на музея Татяна Димитрова запозна присъстващите, сред които бяха кметът  Мария Киркова, председателят на ОбС Ангел Цанков, заместник- кметът Валентина Димулска, сeкретарят на общината Васил Камберов, с магията на хляба, която започва още със сеитбата на зърното и продължава до направата на му. Без него не минава нито делник, нито празник. Хлябът обединява семейството и общността на трапезата в радост и мъка. С хляб започва и свършва земният път на човека. 

Най-широко разпространената форма на хляба е кръглата, която се обяснява с култа към слънцето. На изложбата могат да се видят хлябове с различна форма и украса от района на Община Харманли. Хляб, изпечен в подница, която е направена на Ирминден, придава магическата сила на хляба и от там на хората. 

В изложбата са представени моменти от земеделието: орач, облечен с чисти дрехи и нова риза, сеитбата, която започва на пълна месечина, жътвата, сплитането на божията брада и вършеенето.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?