112

Изложба в Димитровград разказва за добива на маслодайната роза

Изложбата „Духът на маслодайната роза“ показва днес Историческият музей в Димитровград. Кметовете на Димитровград Иво Димов и на Казанлък - Галина Стоянова, ще открият експозицията в 18 ч.

Включени са представителни  експонати от фонда на Исторически музей „Искра“- Казанлък.  Презентира се традиционния за казанлъшкия край поминък за последните над 300 години – инсталация за варене на розово масло и розова вода, съдове за съхранение и износ на розово масло, предмети, показващи историята на търговията с розово масло през XIX и XX век.

Макар да не произхожда от България, маслодайната роза се е превърнала в един от безспорните символи на страната ни. Тя символизира преди всичко живот, красота, младост и здраве. Това царствено растение заема специално място в сърцата на хората от древността до наши дни и е в основата на романтични истории, легенди и разкази, които вълнуват и до днес.

България е от малкото места в света, които са облагодетелствани с перфектни условия за отглеждане на маслодайна роза. Още от XVI век в днешната Долина на розите започва развитието на производството на розово масло, като през XIX век България почти монополизира световното снабдяване с този продукт.

Експозиция гостува по повод 75-годишнината от създаването на Димитровград и ще остане в града до края на октомври. Чрез нея музеите в Казанлък и Димитровград правят поредната стъпка в популяризирането на богатото културно-историческо наследство на Розовата долина и страната ни.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?