112

Изложба с комити от Хасково откриха за 120 г. от Илинденското въстание

Изложба на открито, посветена на 120 години от Илинденско-Преображенското въстание и ролята на хасковските четници и воеводи в него, беше представена днес в центъра на областния град.

Имената на македоно-одринските революционери от Хасково са изписани на едно от паната. Върху останалите са отпечатани фотографии на българските чети и воеводи. Всички те, обединени в изложбата „Хасково в спомените“, ще останат в центъра на града през август. 

„Това е втората експозиция от поредицата „Хасково в спомените“. Тя се отличава от останалите с това, че са реализирани съвместно с общинската администрация по идеи  на наши съграждани. Първата експозиция беше за Деня на храбростта. Тогава снимките бяха предоставени от Иса Агушев. Сега, по повод 120 г. от Илинденско-Преображенското въстание, предизвикателството дойде от Георги Станков“, сподели при откриването на изложбата кметът Станислав Дечев. Той подчерта, че трябва да се знае за участието на хасковските воеводи и четници в това народно дело. 

Хасково е особен град, защото има много потомци на тракийски и македонски бежанци. И тази изложба е знак на почит към нашите съграждани, намерили спасение тук. Хасково е дал не малко четници в Македония и Тракия. Тане Николов, неговият племенник Мамин Кольо и редица други силни мъже са се сражавали в Илинденско-Преображенското въстание. Много важно е да отбележим, че първородният син на видния общественик Нестор Марков - Марко Марков, едва 23-годишен заминава да се бие в Македония и загива там, а башибозукът разнася на кол отрязаната му глава“, разказа още Георги Станков. 

Трябва да се помнят и нашите смели воеводи като Тане Николов и ролята им в организирането на въстанието“, сподели в допълнение градоначалникът Дечев. Той благодари на Георги Станков за инициативата и за отношението му към историческото минало на Хасково

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?