Следвайте ни

Изложба показва интересни факти за бялата емиграция в България и Хасково

viber icon

Изложбата "Ваше благородие, госпожа Чужбина. 100 години бяла емиграция в България" ще бъде открита в петък от 11 ч. във фоайето на Регионалния исторически музей в Хасково

Експозицията е подготвена от Държавна агенция "Архиви" по инициатива и с финансовата подкрепа на д-р Димитър Иванов. Проследен е пътят на бялата емиграция до нашата страна и включването на емигрантите в културния, икономическия и обществения живот в България.

Подчертана е и съпричастността на българската държава към нерадостната съдба на руските бежанци, както и оказаното им гостоприемство. Използван е богат документален материал от фондовете на Народното събрание, Министерския съвет, Монархическия институт, министерствата на вътрешните работи и народното здраве, министерството на народното просвещение, от държавните архиви в София, Разград, Търговище, Кърджали, Хасково и Благоевград.

Хасково е първият град извън столицата, в който ще гостува изложбата. С разрешението на организаторите експозицията е обогатена с три пана, разказващи за живота на бялата емиграция в ​нашия регион. ​Снимки и документи  проследяват пребиваването на бежанците от бившата Руска империя в Търново-Сеймен (Симеоновград).

В казармите на разформирования 30-ти шейновски полк са разквартирувани две военни училища и една руска гимназия. Другото пано разказва за лекарите-белоемигранти в региона между двете световни войни. Руските медици са повече от 10, а някои от тях трайно свързват живота си с Хасковска област. 

Посетителите ще научат любопитни факти, свързани с хор "Родна песен" и кои са руските диригенти, участвали в неговото създаване. Защо цяло Хасково се стича на погребението на руски генерал през 1935 г.? И още много интересни факти – като например, каква е причината да загинат двама казаци при строителството на мост в Любимец или кои са белоемигрантите, свързани с антинацисткото движение.

При подготовката на трите хасковски пана са използвани документи и снимки от личните архиви на наследници на белоемигранти и изследователи от България, Франция, Русия, Испания и Финландия. Съорганизатори на изложбата в Хасково са Регионалния исторически музей и местната Териториална дирекция на архивите.

На откриването на изложбата в Хасково ще присъства и д-р Димитър Иванов. Той е бил два пъти депутат от СДС в Народното събрание, председател на монархическо сдружение "Просветление".

 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Бай Тошо

Бай Тошо

14.07.2021 | 15:13

В Кючукът пълно с руско говорящи млади хора с деца, презастроиха квартала гербавите седесари и докараха руснаците, иначе се плюнчат: Альоша им пречи, руско влияние ... ама ние комунистите не докарахме руснаците, а тия. Така са психодясното, царе на словестната полюция, а последствията трагедия за всички!

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?