112

Изложба на престилки и онлайн конкурс организира читалището в Злато поле

Изложбата „Престилката – символ на женското начало“ ще може да бъде разгледана на 18 април от 9.30 до 17 часа в салона на читалището „Просвета 1921“ в с. Злато поле. Експонатите са от личната колекция на Петър Георгиев. Организатори са селското читалище и община Димитровград.

Няколко дни по-рано - на 15 април, ще бъдат обявени и спечелилите най-много зрителски харесвания в едноименния онлайн конкурс. Награди са предвидени за първите три най-харесвани снимки и шест специални отличия от организаторите. Може да се гласува до 10 часа на 14 април на фейсбук страницата на читалището – ВИЖ ТУК!

Целта  на конкурса е да бъде представена красотата и колорита на автентичната престилка, част от облеклото на българката. С инициативата си НЧ „Просвета 1921“  иска да съхрани и запази автентичните престилки, като част от културното наследство. 

 „Престилката е най-колоритният, изразителен и наситен с богата символика елемент от българската женска носия. Самите престилки са неразделна част от облеклото на българката и са играли важна роля в живота на жената. Първото нещо, в което се завивало новороденото момиче, било старата престилка на бабата по бащина линия, своеобразен обичай за предаване на женската сила“, споделиха организаторите. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?