Следвайте ни

Излъчват филм за командния пункт на Иван Асен ІІ

viber icon

Филмът за крепостта Милеона край село Сталево ще бъде излъчен утре от 18 ч. в Исторически музей - Димитровград, съобщиха от кметството.

Автори на този първи любителски филм са Николай Добрев, Ясен Кирилов и Нели Кръстева. В лентата се представя малка част от хилядолетната история на местността, както и ролята й по време на битката при Клокотница. Смята се,  че именно от тук е командният пункт, от който на 9 март през 1230 г. българският цар Иван Асен ІІ е наблюдавал и ръководил битката при Клокотница. Това е едно от най-големите поражения на Византия, в което в плен попада и самият епирски деспот кир Теодор Комнин.

Филмът е отличен с трета награда в отдел "Културно наследство" на кино фестивала за алтернативно кино "Защитени светове`2020". Посветен е на 790г. от това знаменито събитие, променило картата на цяла тогавашна Европа.
  

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще сложите ли маски в раницата на ученика?