Следвайте ни

Изграждат център за психично болни в Хасково

 Два проекта за над 1 млн. лв. подписа кметът Добри Беливанов, патронаж ще обгрижда 177 души с увреждания

viber icon

Община Хасково ще получи безвъзмездно финнасиране от над 1 милион лева за реализацията на два социални проекта.   В МТСП кметът Добри Беливанов подписа договор за създаване на Център за грижа за лица с психични разстройства в Хасково.  Финансирането е по ОП „Региони в растеж“. За изграждането на центъра програмата предоставя 569 591 лева, а Общината е задължена да поддържа социалната услуга минимум 5 години.  Капацитетът на центъра е 15 души.Той ще осигури качествена социална услуга за лица с психични разстройства и ще създаде условия за пълноценното им  социално включване в естествена за тях среда,  чрез осигуряване на индивидуализирана грижа и подкрепа подходящи за техните потребности.

По данни на Центъра за психично здраве, подходящи за настаняване  в новия център  са 28. От тях 27 са мъже. Без близки, които да се грижат за тях са 9 души,  а под 40 години са 8 лица.  13 от болните мъже са с параноидна шизофрения от тях 12 са с ТЕЛК над 71 %. 4-ма мъже и една жена са с резидуална шизофрения, всички с това забояване са с ТЕЛК над 71 %.  Има и трима мъже с диагноза умерена умствена изостаналост, също с  ТЕЛК.

В този център ще могат да се настаняват хора от цялата област. С реализацията на този проект община Хасково ще подкрепи модерната грижа за хората с психични разстроства. Според специалистите е доказано, че ако тези болни бъдат изолиани и несоциализирани, те се влошават още повече.Срокът на ипълнение на проекта е 24 месеца. 

Другият  стартиращ проект е за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по ОП „Развитие на човешките ресурси“ да патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания  за 431 241 лева.

По този проект ще бъдат предоставяни почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги, психологическа подкрепа и консултиране на 177 лица на възраст над 18 години. Срокът за изпълнение на договора е 18 месеца.

 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще подарите на любимата жена?