Следвайте ни

Иво Димов срещу исканото шоковото поскъпване на водата  

viber icon

Всяко отлагане на сливанията между отделните ВиК дружества и задържането на цената на водата, неизбежно ще увеличи бъдещите разходи. Това заяви в Димитровград зам.-министърът на регионалното развитие  Валентина Върбева. Тя изрази съмнение, че на фона на бюджетите си общините могат да се справят със заложените инвестиционни програми за сектора, като само за община Димитровград те са в размер на 179 млн.лв. 

Кметът на общината Иво Димов сподели, че макар да разбира необходимостта от актуализация на цените, настоява за поетапно увеличение, за да не е шоково за хората. Председателят на ОбС Гергана Кръстева каза, че в отстояването на интереса на общината да запази трудовите договори на хората във ВиК дружеството се настоява за прехвърляне на търговското предприятие на „ВиК” ООД-Димитровград на „Водоснабдяване и канализация” ЕООД-Хасково като специфична форма за преобразуване. Председателят на Български ВиК Холдинг, Иван Иванов потвърди, че община Димитровград е единствената в страната, която е успяла да договори цена за дела си в търговското предприятие.

ВиК Димитровград е със съвместна собственост на държавата и общината, като 51% от дяловете на дружеството са в ръцете на държавата.

"ВиК инфраструктурата е публична собственост и тя трябва да бъде поддържана със съответните инвестиции в нея, за да се поддържа качеството на водата, каквото е определено за Европейския съюз. Наред с това секторът е и от стратегическо значение. Водата не е даденост. Тя е свързана с определено качество. Изискванията към ВиК дружествата е да поддържат инфраструктурата и да покриват необходимите разходи. С членството ни в ЕС ние сме приели да поддържаме определено качество, такова каквото е в цяла Европа. Това е смисъла на общностния съюз - навсякъде в него да се ползват еднакви услуги. Към страната ни има наказателни процедури в тази връзка. Недостига във инфраструктурата в сектора е 13 млрд.лв., включително и с наказателните процедури.", подчерта заместник-министър Върбева

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?