25
Следвайте ни

Иво Димов: РИОСВ да спре ТЕЦ-а, щом замърсява въздуха 

viber icon

РИОСВ да предприеме спешни действия съгласно правомощията, които има, за да  преустанови замърсяването на въздуха в Димитровград, настоява кметът Иво Димов. Повод за писмото му до екоинспекцията в Хасково са многобройни сигнали и оплаквания от граждани за мръсен въздух в дните от 15 до 20 т.м. 

Кметът и обществеността са убедени, че замърсяването е свързано пряко с работата на ТЕЦ „Марица-3”. От както  възобнови работата си на 25 май, са отчетени 17 превишения на алармения праг за средночасова концентрация на серен диоксид. За сравнение през цялата 2020 година и до  25 май, когато централата запуши,не е регистрирано нито едно превишение.

Този факт, както и липсата на други алтернативни източници на емисии от серен диоксид през летния сезон, неминуемо води до заключението, че наднорменото замърсяване е изключително и единствено в резултат от работата на ТЕЦ-а, независимо от характера на причините водещи до това, били те технологични, експлоатационни, организационни или други, се казва в писмото. 

В него настоява за преразглеждане на условията по издаденото Комплексно разрешително за работа, внасяне на необходимите промени, включително спиране работата на централата до отстраняване на всички технологични, производствени и други фактори, водещи до замърсяване на околната среда и рискове за човешкото здраве.

 

 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Как ще ги стигнем ?

Как ще ги стигнем ?

21.09.2021 | 18:58

Че тази централа е една от първите, построени след 1944 г. Иначе имаме "експерти", доказващи, че имаме достатъчно мощности и нова АЕЦ не е необходима. На такива мощности ли разчитаме ? Господ да ни е на помощ с такива централи и "експерти". А иначе нашите "приятели", собствениците на Марица Изток 3 в Медникарово ни жулят най - добре - те дават най-скъпата енергия в микса, благодарение на патладжана Костов.

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?