Следвайте ни

Иво Димов: Общините не се отказват от по-високата такса смет

viber icon

Разходите на общините за депониране няма да скочат двойно догодина, както се очакваше,  но кметовете не бива да се отказват от готвената по-висока такса смет, защото ще поставят в риск комуналните дейности.

Това заяви пред "Марица" Иво Димов. Кметът на Димитровград е зам.-председател на Националното сдружение на общините. На среща в София завчера представители на НСОРБ дебатираха с експерти от финансовото министерство новата методика за изчисляване на данъчните оценки на имотите. Сега на много места те са драстично по-ниски от пазарните, което лишава общините от приходи. 

Екоминистерството се съобрази с искането ни таксата за депониране да се повишава поетапно с 20% годишно. Така вместо 95 лв. за тон за  догодина тя ще е 69 лв., за 2021 лв. ще скочи с още 12 лв., за следващата - с още толкова, съобщи зам.-председателят на НСОРБ и кмет на Димитровград Иво Димов.

За да станат факт промените, е необходимо съгласуване с ЕК, както и промяна в Наредба №7 на МОСВ, което ще се случи най-рано през февруари,  допълни Димов.

Общините масово готвят скок на налога за битови отпадъци, като основната причина е по-високата такса за депониране и повишаването на минималната работна заплата. Не се очаква да правят нови изчисления и таксата за смет ще бъде повишена, смята Димов. В  Димитровград от догодина тя скача с 1 промил за града, както бе заявено преди месец.  

Такса смет скача във всички общини от Хасковска област с между 10 и 17 на сто.

Иво Димов обясни, че се работи по нов Закон за битовите отпадъци. Идеята е таксата за всяко домакинство да се обвърже с тежестта на генерираната смет.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Доволни ли сте от чистотата в Хасково?