Следвайте ни

Искат уреди за деца с увреждания на площадките

50 000 лв. за дигитални класни стаи да се заложат в бюджета на Хасково, предложи съветник

viber icon

На детски площадки да има уреди за малчугани с увреждания, за да могат и те да се забавляват и растат с останалите. Това поиска Петя Дамянова, млада дама, която се бори за правата на хората с увреждания, по време на снощното обсъждане на бюджета за т. г. на община Хасково. Дамянова се надява средства да се намерят и за закрит басейн в специализирания център „Марица“, за да може да се прилага водна рехабилитация за децата. Тя предложи общината да закупи специализиран  транспорт за хора с увреждания, какъвто има в други градове на страната, да могат те и близките им да бъдат улеснени в социалните си живот. 

Кметът Станислав Дечев изслуша младата жена и каза, че ще се опита да намери средства. 

Да се заделят 50 000 лв. за дигитални класни стаи в училища, които имат идеи и работят да подобрят образованието, предложи съветникът Деян Янев, който е директор на Езиковата гимназия. Ако общината финансира такъв проект, който да осигури модерно обучение, персонални устройства за учениците, училищата ще участват със собствено финансиране. Според съветника  с 12- 13 000 лв. може да се оборудва един кабинет. Парите могат да дойдат от резервния фонд или от средствата за охраната на училищата, заложени в бюджета. Те са в размер на 129 000 лв., стана ясно по време на обсъждането.

Зала „Хасково“, където се проведе то, бе пълна.  В бюджета са заложени средства за ремонти в 4 училища, със 100 000 лв. ще се ремонтират спортни съоръжения, с 10 000 лв. повече са парите за подкрепа на даровити деца, 460 000 са парите за подобрения в селата.  1.6 млн. лв.  са парите от ПУДООС за канализация на „Болярово“, по която  през т.г. работата ще продължи. 

Хората в залата сигнализираха за  липса на улично осветление, нерегламентирани сметища. Попитаха и какво става с парка над  ДНА, на мястото на руините на казармите. Обявената от бившето ръководство обществена поръчка за 10 млн. лв.  се обжалва пред ВАС,  каза кметът. 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се пазите ли и след края на извънредната ситуация?