Следвайте ни

Искат социални мерки за хора с Алцхаймер

viber icon

Ранното диагностициране на Алцхаймер е изключително важно за неговото лечение, семействата на хората с това заболяване имат нужда от подкрепа. Това заяви  Ирина Илиева от Сдружение „Алцхаймер България” на семинар по проблемите на хора с това заболяване в Димитровград.

На форума бяха представени добри практики от Европа.

 Идеята за събитието е породена от належащата нужда за приемането на ефективни социални политики за подкрепа на семейства с болен от деменция. В Димитровград скоро стартира нова услуга  чрез Център за грижа за лица с различни форми на деменция.

Фондация „Състрадание Алцхаймер” предоставя психологически и теоретически консултации, които помагат на семействата да се справят със проблемите със своя близък. Работим и за това чрез групи за взаимопомощ обществото да разбере техните проблеми, сподели Красимира Йорданова, а юристът на фондацията допълни, че се борят за законодателни за обхващане на социалните услуги за хората в деменция в по-ранна фаза.

Става въпрос за сградата на бившата АТЗ болница в Димитровград.

Вече изграденият център в Димитровград е единственият в Хасковска област, той е с капацитет за 15 души. Тамира се в сградата на бившата АТЗ болница, която бе напълно обновена с  554 856 лева безвъзмездно европейско финансиране по проект на общината.

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?