Следвайте ни

Искат яз. "Тракиец" пак да захранва Хасково с вода

4 - 5 млн. ще са необходими за пречиствателната станция на водоема

viber icon

 

 

Около 4-5 млн. лева ще са необходими за изграждане на пречиствателна станция на язовир "Тракиец", за да бъде той отново водоизточник на Хасково. Това съобщи изпълнителният секретар на Федерацията на потребителите в България Емил Георгиев. Според него проблемът на града с битовата вода не може да се реши с кладенци.  

Преди малко повече от седмица се е провела среща, на която е присъствал министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, представители на Басейнова дирекция - Пловдив и ръководството на Федерацията на потребителите. Специално да даде експертно мнение за язовир "Тракиец" присъствал и бившият общински съветник и строителен специалист Радан Чолаков, който е запознат с обстоятелствата около водоема.

 След като двамата запознахме министъра с проблема, той лично каза, че ще се ангажира с него, каза Емил Георгиев. Изпълнителният секретар на федерацията е категоричен, че община Хасково без "Тракиец" не може. Той припомни, че държавата била готова да отпусне 2 млн. лв. за саниране на стената преди няколко години, но поради неизвестна причина предишното ръководство не било усвоило средствата. Припомняме обаче, че язовирът няма издаден все още Акт 16 и на практика е незаконен от построяването му през 70-те г. на м. в. Преди години пък стената му се оказа проблемна и се наложи да бъде укрепвана.   

Основен проблем има с едната изпускателна кула. Затова ще трябва да започне проучване, смятат двамата.   

Строеният за напоителни нужди язовир дълги години бе вододайна зона на Хасково. Водоподаването от него бе спряно през 2005 г., тъй като манганът е бил над нормата. Основният проблем на съоръжението е, че няма пречиствателна станция. Ако се изградят 9 вани, снабдени със специален пясък, тогава няма да има проблем и с урана и мангана, добави Георгиев.

Всъщност идеята за яз. "Тракиец" не е нова, а проучвания бяха правени преди повече от 3 години. Бившето общинско ръководство имаше проект за ползването на язовира и да създаде общинско ВиК. Идеята бе да се изгради модулна пречиствателна станция и да се възстанови унищожената водопреносна мрежа от язовира към града. Тогава дори бяха повикани консултанти от чужда фирма, които заявиха, че идеята е напълно реализируема. Сметките пък показаха, че цената на водата може да падне до 1.20 лв. 

ОПАСНОСТ


Емил Георгиев съобщи за друга опасност в региона. Според него водоносният хоризонт пада. Критично е състоянието на 16 кладенеца около река Марица. До 1 година тяхното състояние ще бъде компрометирано. Лошо е и състоянието на помпена станция Ябълково, каза още той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?