Следвайте ни

Искат отнемане на имоти за 686 бона от ромски клан в Димитровград

viber icon

Да бъдат отнети 10 недвижими имота и 3 автомобила в Димитровград за общо 686 495.29 лв. на трима тартори от лихварския ромски клан в кв. "Мариино". Такива искове са внесени вече в Окръжния съд на Хасково от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.

Тримата мъже вече са осъдени след одобрено споразумение от Специализирания наказателен съд в София. Те са признати за виновни като организирана престъпна група, която с користна цел е извършвала изнудвания,  придружени със заплахи за убийство, както и в отпускането на заеми срещу лихва, без да притежават издадено разрешение за подобна дейност.

Ромският клан от потомствени лихвари ​бе арестуваните в началото а април 2019 г. при акция на ГДБОП и Специализираната наказателна прокуратура в Димитровград. Закопчани бяха петима от шестимата братя Хамдиеви, извести като Хамдитата, в квартал "Мариино".

През февруари м.г. бе арестуван и последният брат на Хамдитата, след като отвлече 15-годишно момиче. Бащата на девойката бил длъжник на лихварския род. Тя успяла да избяга към дома си, докато похитителят й говорел по мобилния си телефон.

Кланът притежава цяло двуетажно блокче на бул. "Съединение" в "Мариино" на бившите рудници МАРБАС. Освен това имат апартаменти из целия квартал, а единият от лихварите притежавал и къща.

Според местни с част от имотите Хамдиеви се сдобили, след като бившите собственици на жилищата не можели да си изплатят взетите от клана заеми. Източници на "Хасковска Марица" разказаха, че голяма част от обитателите на "Мариино" взимали заеми със стопроцентова лихва от братята. Закъсалите оставяли дебитните си карти с пин кодовете, а Хамдитата им ги изпразвали откъм съдържание, след като има превод за социални помощи или пенсии.

Стари криминалисти коментираха, че братята наследили занаята от баща си. Той обаче починал преди около година и нещо. Тогава кланът оглавил най-големият от синовете му.

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Да отпаднат ли мерките срещу COVID-19?