Следвайте ни

Искат Капитан Петко войвода за почетен гражданин на Хасково

viber icon

Подписка Капитан Петко войвода да бъде удостоен за Почетен гражданин на Хасково събират Граждански инициативен комитет и Независимо дружество "Доган Хисар".

Младите хора са потомци на тракийски бежанци и са се събрали, водени от родолюбиви подбуди. Капитан Петко войвода е личност от особена важност за града. Той е негов спасител и закрилник в едни от най-тежките и размирни дни в историята на града и региона.

От дружеството припомнят историята, развила се през 1879 г., когато башибозуците се готвят да нахлуят в  Хасково. Тогава Капитан Петко откликва на молбата на кметовете на града и околните селища и идва с четата си да ги защити. В знак на благодарност, признателното население му дава "Благодарително писмо", което гласи: „Дава се настоящето на Негово Благородие Петко Киряков, герой известен и познат нам, който със своята храброст и тримесечното си пребиваване в нашата страна умно и деятелно се стара да заварди местата в страната , отдето преди башибозуците от Родопите се промъкваха и правеха убийства и кражби, но благодарение на гореказаний герой, като се повика и завзе тези места със своята чета, можа да прекъсне всички злини. За това, за знание и истинност на неговите неуморни трудове и патриотическа длъжност удостоверяваме с печатите и подписите си.” На писмото са поставени 173 подписа, 11 печата на градските участъци на Хасково и 20 селски печата.

В Хасково е издигнат и първият паметник на Капитан Петко войвода в България. Той е открит на 18 декември 1955-а за 111-годишнината на ​легендарния поборник. 

Подписката се събира във фоайето на Регионалната библиотека и Историческия музей, както и онлайн - ТУК!

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се пазите ли и след края на извънредната ситуация?