Следвайте ни

Иробаски френчета - хит на кулинарната изложба

Самодейци от читалищата заложиха на традиционни тракийски рецепти за Коледа и Бъдни вечер

viber icon
ХАСКОВО, Весела ТОДОРОВА

Това са Иробаски френчета. Не са никакви “чари” домати. Ние от Криво поле знаем да готвим вкусни едновремешни ястия и си ги наричаме по нашенски. Така рекламира кулинарната продукция на НЧ “Пробуда” , 71-годишната баба Тянка. Масата на читалището от Криво поле /известно и със старото си име - Иробас/ бе сред най-коментираните на кулинарната изложба на читалищата от община Хасково.
Вие може да му викате блага баница, но ние му казваме блачко. Този десерт се е правел за сватба, разказва баба Тянка. Това пък е гьоже - за новородено. Приготвя се по специална рецепта от стрита на хромел царевица, пояснява енергичната пенсионерка и размахва дрянова клонка. На трапезата на Бъдни вечер трябва да има дрян, набран от здрава къща. В торбичките се слага орех, който се разчупва и по него се гадае, разказа тя. Специално за кулинарната изложба, самодейците от Криво поле бяха приготвили три торбички в бяло, зелено и червено, които придадоха на масата им още по-български вид.
И тази година майсторите кулинари бяха заложили на стари тракийски рецепти. Читалище “Аспарух Лешников” впечатли с тракийска баклава – саралия. На масата им имаше обреден хляб, украсен с кръст, слънце и житен клас, сланина, расол, тиквеник...
Читалище “Тракия” представиха тракийски зелник със спанак, праз, маруля, лук, яйце и сирене.
Читалище “Пенко Пенков” – Узунджово предложи триен фасул с печена лютива чушка и винен кебап. От другото читалище в голямото село – “Цвят” участваха с апетитен качамак с пръжки.
Оригинална коледна мусака, която се приготвя само на Коледа от кайма и подправки, пък представиха от НЧ “Тодор Велев” – Гарваново.
Масленица по стара тракийска рецепта от кухнята на баба й представи Латка Москова от НЧ “Райна Кандева” – с. Тракиец.
Кюфтенца от булгур и червена леща бяха избрали да направят две читалища – хасковското “Кадрие Лятифова” и Васил Левски” – Орлово. Пита “Слънце”, зелник и коледен кекс с ябълки канела пък привличаха посетителите на масата на читалище “Отец Паисий” – с. Войводово. Сиропиран сладкиш “Уши” бе запазената марка на читалище “Арарат”.
От Болярово и Елена черпеха с булгурник, от “Република” и “Иван Вазов” – със сърми, а от “Зора” – със сиромашки питки и сладкиш с формата на елха. Кашкавалки и постна коледна пита със сусам представиха от НЧ “г. Топузов” – кв. “Възраждане”.
Сладка баклава с локум и орехи бе специалитетът от Стамболийски, а разядка с извара, праз и майонеза – от читалище “Н. Й. Вапцаров” – кв. Овчарски. Секретарят там Ива Томова, показа и характерната за квартала коледна гега, на която бяха накичени кравайчета. Екипът й вдигна и наздравица с греяно вино с ябълки.
Проявата, която се проведе за втори път, се организира от най-голямата културно-просветно средище в областта – читалище “Заря”. Тяхната трапеза бе сред най-богатите – на нея имаше райски ябълки, тиквеник, зелник, чушки пълнени с червен боб, щрудел със зеленчуци.
Изложбата бе открита с изпълнения на танцов състав “Пъстрица” с ръководител Иван Иванов. Секретарят на “Заря” Александър Милушев редуваше представянето на ястията с остроумни вметки, шеговити тематични стихчета и даваше шанс за изява на самодейците певци да извият глас на микрофона. Много аплодисменти заслужи Веселин Арабаджиев от Малево, а любителите на фолклора не устояха на завладяващите тракийските ритми и се хванаха на кръшно право хоро.
Всички вкуснотии от изложбата бяха “ометени” за минути от хората, насъбрали се на площадчето пред читалище “Заря”. От някои деликатеси не успя да опита дори и журито. Това обаче не се отрази на оценките им. Ентусиазмът и оригиналността на всички колективи бяха наградени с почетни грамоти и самодейците отнесоха по места приповдигнатото настроение и сърдечните коледни благопожелания от празника. /МарицаКоментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Доволни ли сте от чистотата в Хасково?