Следвайте ни

ИПИ: Няма полза от закриването на съда в Тополовград 

viber icon

Районният съд в Тополовград ще стане отделение към Елховския, предвижда Модел 4 за реформа на съдебната карта. Макар териториално Община Тополовград  да е част от Хасковска област, част от институциите й, включително съдът, са структури в Ямболска област. 

Трансформацията на тополовградския съд по критерии географско разстояние е единственият аргумент за това, посочва анализ на ИПИ за това би се отразил Модел 4 за реформа в съдебната система. Разстоянието между Ямбол и Тополовград е 54,5 км, а между Елхово и Тополовград – 26,2 км. 

Със закриването на съдилището се преследват ползи за съдиите и изравняване на натовареността на отделните съдилища. Спорни са обаче ефективното оптимизиране на разходите и не се отчита ролята на районните съдилища за местните общности.

Според щатното разписание съдът има 2-ма съдии и по един  държавен съдебен изпълнител и съдия по вписванията. С прилагането на  Модел 4 в съдебен район Ямбол (СРЯ) и закриването на РС- Тополовград не настъпва драстично изменение в щатното разписание на съдиите. То ще остане същото. 

При настоящия режим в Окръжен съд Ямбол се изплащат заплати на 20 районни съдии и 11 окръжни. При Модел 4 броят на районните съдии би бил 14, а на окръжните 17. Базовото възнаграждение за районен съдия е 3 300 лв., а за окръжен 3 700 лв. без да добавяме допълнителните фактори при формиране на възнаграждението.Така окръжните съдии са по-високо платени от районните, въпреки влиянието на ранга и прослуженото време. Следователно – разходите не само в съдебния район Ямбол, но и в цялата страна ще се увеличат по перото за заплати и то драстично предвид избрания модел, при който основен първоинстанционен съд в системата става окръжният, посочва анализът. 

От страна на ВСС липсва оценка и анализ на електронните системи и дали те биха повлияли на числеността на персонала, свързан с административното обслужване на съдилищата, следователно нямаме основания да възприемаме хипотеза, при която да говорим за редуциране на текущите административни разходи, а по-скоро за увеличение, се казва още там.

Модел 4 предвижда  провеждането на заседанията да се извършва в ТО на РС, което на практика запазва изцяло настоящия модел, при който гражданите не пътуват извън населеното място по предвидената местна и родова подсъдност. От публични изявления за реформата стана ясон, че на гражданите няма да се налага да пътуват, а това щели да правят съдиите. Така разходите ще бъдат повишени и поради факта, че за да бъдат формирани непостоянните състави в РС от състава на ОС, това ще наложи допълнително командироване на съдии и ресурс за транспорт.

При така разгледаните обстоятелства можем да твърдим, че разходите за съществената съдопроизводствена дейност по Модел 4 рискуват да бъдат дори по-високи от настоящите, което поставя под въпрос необходимостта от практическата му реализация, сочи докладът. 

Модел 4 за реформа на съдебната карта на практика запазва пълната сградна необходимост на закритите РС при трансформирането им в ТО. Това влече след себе си същите пера от структурата на бюджета на съдебната власт, а именно: текущи разходи, обновление и поддръжка, основен ремонт за сградата на всяко ТО.  Необяснимо е защо в аналитичните материали по проекта на ВСС липсва коментар на тази съществена част. При предложения проект за закриване на РС- Тополовград следва да се вземе под внимание и констатацията в Доклад 1-5 за състоянието на РС- Тополовград, в който се отчита, че сградата е в отлично състояние при направени сериозни вложение от страна на държавата през 1996 г. Това я прави годна за продажба, а запазването ѝ в това състояние би причинило допълнителни разходи и пропуснати ползи.

Неуместно е да се прави реформа на съдебната карта, при която де факто постоянните разходи за това съществено перо не се редуцират, се казва още в анализа на ИПИ(вижте го тук).

Припомняме, че срещу готвените промени възразиха както съдии в цялата страна, така и Общински съвет именно с аргумента, че те не носят ползи за гражданите.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?