25
Следвайте ни

ИПИ: Бедност и ниски доходи в Хасковска област  

viber icon

Хасково е сред най-слабо развитите икономически области в Южна България. Областта отчита значително по-ниски от средните за страната стойности на БВП на човек от населението и средна заплата.  Това показва изследването „Регионални профили, показатели за развитие“на Института за пазарна икономика за 2020 г.

Доходите на домакинствата постепенно растат, но проблемите с бедността и материалните лишения остават. Благоприятна е динамиката на пазара на труда, като областта има много ниска безработица, а заетостта също вече надхвърля средните за страната стойности.

Налице е видим недостиг на висшисти, а делът на хората с основно образование расте през последните години. Инвестиционната активност може да се опише като „плаха“. Инфраструктурата е относително добре развита, а качеството й  постепенно се подобрява. Местните данъци остават по-ниски от средните за страната, а през 2020 г. част от тях дори се намаляват, се посочва в анализа.

Според него  Област Хасково е добър пример в сферата на екологията. Хасково заедно с Кюстендил, имат нисък обем на образуваните битови отпадъци спрямо населението и изключително висок дял на предадените за третиране и рециклиране отпадъци – над 95%. Емисиите на въглероден диоксид в атмосферата на Хасково са относително ниски. Делът на населението с достъп до обществена канализация и до такава свързана в пречиствателни станции за отпадъчни води в двете области обаче изостава, макар и с малко, от средните стойности за страната, се казва още в анализа на института.

Анализа вижте тук

 

 

 

 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?