Следвайте ни

Инспекцията по труда засилва контрола в селските стопанства на Хасковска област

viber icon

Засилва се допълнително контролът в сектор "Селско стопанство" в Хасковска област предвид затоплянето на времето и активизирането на дейностите в него, съобщиха от Инспекция по трудя. 

Екипите, проверяващи в сектора, ще бъдат увеличени с инспектори по труда, осъществяващи контрол в други икономически дейности. Акцент при проверките ще е законосъобразното наемане на работна сила.

От контролното звено прпомниха, че секторът е един от най-рисковите по отношение използването на недеклариран труд и по осигуряването на здраве и безопасност по време на работа. През 2020 г. в селското стопанство в национален мащаб  били извършени 3567 проверки. Констатираните нарушения са 10 464. Установените случаи на работа без трудов договор в сектора  били 207.

От началото на тази година 225 земеделски стопани в страната са заявили общо 35 647 образци на еднодневни трудови договори, от 4270 са за 4 часа. Основно договорите са за отглеждане на винени лозя, ябълки, ягоди и лавандула.

 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?