25

Иновация: Дигитални гривни спасяват самотни възрастни  хора в Свиленградско 

Иновативна услуга „Дигитален асистент“ въведоха в община Свиленград. Тя е в помощ на самотни възрастни и хора в неравностойно положение и е част от програмага „Грижа в дома“.

Услугата работи чрез дигитална гривна за ръка, която измерва автоматично на всеки 4 часа температура, кръвно налягане и пулс. Устройството е българска разработка. То показва в реално време както физическото състояние, така и местоположението на човека. Най-същественият елемент е, че е свързано с  денонощен колцентър, който следи за отклонения от нормалните здравни параметри на ползвателя, а при необходимост или инцидент реагира незабавно, като уведомява близки и социални асистенти. Историята на здравните показатели се пази минимум 1 година и ще се предоставя на медицинските лица. По проекта пилотно са осигурени 50 дигитални гривни и ако има необходимост и възможност за достъп до интернет в по-отдалечените населени места, възнамеряваме да увеличи обхвата на услугата, казаха от общината.

С предоставянето на  „Дигитален асистент” проектът „Грижа в дома в Община Свиленград“ е новаторски  в социалната сфера за област Хасково, каза ръководителят на Дейност "Социални услуги" Мариана Димитрова. Проектът  се отличава от останалите социални услуги, тъй като интегрираната здравно-социална услуга се предлага на място в домовете на хората. 

Проектът „Грижа в дома” е на стойност 938 533 лева, финансира се от Европейски социален фонд плюс чрез Програма „Развитие на човешките ресурси“.

Обхванат са 116 души, но общината обслужва  над 150 нуждаещи се с 48 асистенти в 12 села. 

 

Оцени новината

Оцени новината
4.7/5 от 3 оценки
4.7/5 от 3 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?