Следвайте ни

Инж. Минко Ангелов: ВиК- Хасково се управлява лошо 

По- високата цена няма да оправи качеството, казва областният управител

viber icon

Заложеното повишаване на цената на водата в бизнес плана на ВиК- Хасково няма да доведе до нейното по-високо качество. То е сред основните проблеми на местните жители от години и подобряването му би трябвало да е сред главните приоритети на управлението на водното дружество. Това заяви областният управител на Хасково инж. Минко Ангелов по повод предстоящото Общо събрание на Вик Асоциацията. 

Според него кризата в сектора се задълбочава. Част от проблемите, свързани с качеството на питейната вода и предоставянето на незадоволителни ВиК услуги бяха повдигнати от така наречените „партии на промяната“ още в 45-ото Народно събрание. 
Проблем е безводието в някои квартали, където често поради аварии се преустановява воподаването към домакинствата, извършваните ремонтни дейности и използваните материали след отстраняването на повредата, които също се оказват с лошо качество. В същото време финансовото състояние и задлъжнялостта на водното дружество не позволяват да бъде планирано и извършвано стойностно инвестиране в изграждането на водопроводни, канализационни и пречиствателни съоръжения със собствени средства, каза още той.

За мен дружеството се управлява слабо години наред. Само за 2019 г. загубата е почти 1 400 000 лв. В същата година дружеството сключва договор за банков заем на стойност 3 000 000 лева и завършва годината със общи задължения от заеми 4 243 000 лв, както и задължения към доставчици за малко над 1 500 000 лева. 
В края на 2020 година тези задължения към доставчици нарастват до 1 900 000 лева, като само тези за ел. енергия са 1 200 000 лева. 
Към същия период задълженията към Басейнова дирекция за такса водоползване и заустване са малко над 900 000 лева, а вземанията от клиенти надхвърлят 2 000 000 лева, което показва лоша организация при събираемостта. 
Налице е изключително лошо стопанисване на активите - сгради на помпени станции в окаяно състояние, без прозорци, обрасли в растителност. Санитарно охранителни зони без огради, за които поради установени пропуски не е завършена процедурата по учредяване и така са оставени без разрешително за водовземане, твърди областният управител. 
Установени са неверни данни в Регионалния генерален план за трасета на съществуващи водопроводи в област Хасково. През 2017 г. служител на АВиК установява неточности в картите на изготвения РГП и е изпратено искане за съдействие от ВиК оператора за установяване на всички неточности. Информирано е и МРРБ. Към днешна дата не е работено за изчистване на грешките.
Регионалния генерален план ще се използва при регионалните прединвестиционни проучвания и е важно да представя достоверна информация, защото проектът за водния цикъл на Хасково е изключително закъснял.
Електроразпределение Юг ЕАД многократно уведомява ВиК оператора за стълбове, създаващи предпоставки за аварии и злополуки. Стълбовете са част от отклонения, които захранват помпени станции. Тъй като собствеността на ел. съоръженията остава неизяснена и към днешна дата, често възникват аварии, които временно оставят без електрозахранване помпени станции на територията на отделни общини в област Хасково, се казва още в изявлението  на губернатора.

 

Коментари (2)

Запозната

Запозната

02.08.2021 | 08:26

А защо областния управител не споменава кой е ръководител на Вик дружество Хасково и кои са спомогнали за това финансовио състояние. Истината е, че само се краде безогледно, в това число и от съответната партия и никой там няма намерение да работи по същество. Истината е, че и областния управител не прави нищо по въпроса. И най вече, липсата на будно гражданско общество и контрол е причина за всичко това.

Отговори
0 1
Мазгалов

Мазгалов

27.07.2021 | 22:41

Точно и ясно казано.Некадърно управление.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?