25
Следвайте ни

Инж. Желязков: Спешно трябва да сменим енергоемките помпи

viber icon

Търсим финансиране за смяна на 4 от помните на станциите „Ябълково“ и „Източна“, тъй като са много стари, амортизирани  и изключително енергоемки. Това е един от начините да намалим  разходите  за електроенерия,  които през последните месеци рязко се увеличават. Разчитаме на помощ от холдинга за нови помпи. Ще оптимизираме работата на помпените станции , има места, на които може да се ползват  по- ниски мощности. Това няма да се отрази на водоподаването,  съобщи новият управител на ВиК – Хасково, инж. Божидар Желязков.

1.1   млн. лв. е сметката ни за ток за август. Почти половината от нея е платена, останалата е разсрочена, но имаме възможност да я платим.  Вероятно сумата за септември ще е 1.3-1.4 млн. лв. и също ще я разсрочим. Ситуацията е сложна, изходът е да намалим разходите на ток и загубите на вода по мрежата допълни инж. Желязков.

Дружеството, доставчик на ток от свободния пазар, което е спечелило обществената поръчка през февруари т.г. , се е отказало. Класираното на второ място – ЧЕЗ, не е съобщило дали ще поеме поръчката, предстоят ми разговори.  Ако се откаже, както се очаква, ВиК- Хасково ще остане с доставчик от последна инстанция, а това е най- скъпият  ток. Разликата между двата доставчика е 50 лв. на МВч. Около 3 млн. МВч харчи дружеството,  чиято  вода е почти 100 % помпажна.

Ще се опитаме да намалим  загубите на вода по мрежата, които за 2020 г. са 53- 54 на сто. По водопровода от Източната зона ма съоръжения, които отдавна са заличени, ще ги  възстановим, а това ще намали авариите. Ежедневно в града възникват по 3 авари, каза още Желязков.  Цената няма да бъде вдигана, както бе предвидеено, защото бизнес планът не е одобрен,  припомни той.

По време на голямата авария в ПС „Ябълково“, представител  на ВиК Холдинга обяви, че има финансова възможност да се помогне на водните дружества, включително на хасковското. Вчера от холдинга дори съобщиха, че сметките за ток давят дружествата, но до сега не са обявили ще се направи. Следващата седмица предстоят разговори, стана ясно днес

 

 

 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?