112
Следвайте ни

Индустриални енергийни консуматори са против кръстосаното субсидиране и прехвърлянето на тежести

viber icon

Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), на която е член и торовия производител "Неохим" АД в Димитровград, излезе с декларация ​след поредния случай на кръстосано субсидиране между регулиран и свободен пазар в енергетиката и прехвърляне на допълнителни тежести към индустрията.

В становището си от федерацията посочват, че Комисията за енергийно и водно регулиране е утвърдила цена, по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия в размер на 93,19 лв./MWh. Тази цена е по-ниска от утвърдената за октомври 2021 г. с 1,35 лв./MWh. Беше съобщено, че това понижение в цената се дължи на постигната договореност между "Булгаргаз" и "Газпром" за получаване на количества природен газ през ноември 2021 г., които не са били приети през минали периоди и ще бъдат заплатени от обществения доставчик на много по-ниска цена в сравнение с пазарните цени на европейските борси към днешна дата.

"Малко по-рано същия ден "Булгаргаз" внасе коригирано заявление с предложение за утвърждаване на цена на природния газ в размер на 119,87 лв./MWh. Съгласно договорите за доставка между индустриалните потребители и "Булгаргаз", промишлеността заплаща газа си по предложената, а не по утвърдената цена, въпреки че формално става дума за свободно договорена цена! Така, топлофикационните дружества и крайните снабдители ще заплащат природния си газ на цена с 30% по-ниска от тази за индустрията!" Това обяснява в становището си БФИЕК.

От федерацията са убедени, че това е поредният пример за кръстосано субсидиране на регулирания пазар от страна на стопанските потребители и тежест, която те трябва да понесат. "След като намалението на цената на природния газ е в резултат на получаване на неприети количества от предни години, то ползите от тази договорка следва да се разпределят пропорционално на всички пазарни участници, а не да се създават групи привилегировани потребители", смятат членовете на федерацията на индустриалните енергийни консуматори. Оттам припомнят, че подходът на пропорционално разпределяне на спестяванията беше възприет при връщането на надвзетите средства през 2020 г., като изразява убеждението си, че в настоящия случай трябва да се процедира по същия начин.

От БФИЕК смятат, че такива действия водят до създаването на практика на привилегировани потребители на природен газ в страната.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?