Следвайте ни

Индустриален парк Узунджово- шансът на региона за промяна

viber icon

Хасковският регион може тотално да се промени само за няколко години ако проектът за създаване на Индустриален парк на летище Узунджово получи зелена светлина и от държавата. Той е част от проект на Тракия икономическа зона - Асеновград за изграждане на въглеродно неутрални икономически зони в Хасково, Бургас, Габрово и Пловдив. За реализацията на проекта ще се разчита на Механизма за възстановяване и устойчивост, в който има средства за всички държави членки на ЕС, а сред основните приоритети са енергийна независимост, умно управление на отпадъците и водите.

Първа стъпка

В края на май т.г. ОбС- Хасково направи първата стъпка към реализацията на проекта, като даде предварително съгласие ТИЗ- Асеновград да купи част от летището, което МО предостави на Общината безвъзмездно, след като тя години наред го искаше, мечтаейки за чужди инвеститори.  Предварителното съгласие е необходимо, за да може идеята да получи сертификат за приоритетен инвеститорски проект. Според инвестиционното намерение става въпрос от площ 3 600 дка, а за 5 г. в зоната ще бъдат вложени 75 млн. лв.

Предварителното съгласие обаче има срок, който е  2 г. През това време трябва да бъде издаден сертификатът. Бившето летище бе прехвърлено на общината от държавата под условия, сред които са да не се развива икономическа дейност. Местна власт не вижда пречка проектът да се реализира, тъй като става въпрос за дейности, касаещи трайно задоволяване на обществените потребности от местно значение.

Процедурата е в ход, казва кметът Станислав Дечев, който се надява проектът да бъде одобрен от Агенцията за инвестиции и Министерството на икономиката. След това трябва да бъде подкрепен от МС, като промени условията, при които имотът е предоставен. Областният управител и кметът ще трябва да се съобразят с него.

Два големи фиша

В сложната политическа обстановка в момента обнадеждяващо прозвучаха думите на служебния министър Кирил Петков, че Индустриални зони и грантови схеми за бизнеса са двата фиша за Министерството на икономиката в плана за възстановяване. А Хасково има големи шансове за дълго чакания шанс за икономическо развитие. Огромен плюс е фактът, че теренът, към който има интерес, е близо да границата, до магистрала и железопътен транспорт. А това са предпоставки за интерес и на турски инвеститори, които искат производствата им да са в ЕС.

На представянето на инвестиционното намерение пред ОбС изпълнителният директор на "Тракия икономическа зона" - Пловдив Пламен Панчев каза, че вече две фирми са проявили интерес  да отворят производства в бъдещата зона. Въпрос на време е други да ги последват. Видяхме какво се случи в Пловдив, където инвеститори доведоха други, а това коренно промени региона.

Карго летище, италиански инвеститори...

Идеята за индустриален парк е от години. Имаше идеи за изграждане на  карго летище, индустриална зона, италианци имаха някакъв интерес. За пръв път има реален интерес и конкретни действия към осъществяването й и то в момент, когато може да се разчита на подкрепа Европейската инвестиционна банка като партньор за нови проекти от икономическо значение.

Ползите за Хасково ще дойдат още с продажбата на имота, който според кмета Станислав Дечев е с  данъчна оценка 9 милиона лева, а пазарната стойност му е 15 милиона лева. Това са пари, които ще влязат директно в бюджета и могат реално да помогнат за проекти в града.

Ако индустриалният парк се случи ще има тотална промяна в икономиката на региона. Нови предприятия, работещи с ресурсите по нов начин, ще отворят възможности за нови бизнеси, професии и лична реализация.  Има над какво да се замисли бизнесът в региона, тъй като заплатите са сред най- ниските в страната, а възможностите за реализация тук не са големи сега.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Василев

Василев

22.06.2021 | 09:04

"Ползите ще дойдат още с продажбата на имота" .Някъде около 15млн.пазарна цена.Ще се слезе под нея за да има комисионни..Иначе бля,бля за обикновения човек. Малко преизборно ,но не се получи.Особено като се спомене името на кмета.

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?