25

Инцидентно изпускане на токсини или болест убива рибата в „Студен кладенец“

Инцидентно и краткотрайно изпускане на токсични субстанции, извършване на незаконен риболов, естествени физиологични причини или възникнало инфекциозно заболяване. Това са вероятните причини за измирането на рибата в яз. „Студен кладенец“, според ЕАРА, стана ясно на среща по проблема в областна администрация Кърджали. заявиха от Басейнова дирекция, Предвид констатираното измиране на един основен вид риба – сребриста каракуда, която не е взискателна към качеството на водите, и липсата на установени съществени превишения на стандартите за качество, стига се до извода, че измирането не се дължи на влошаване на физико-химичните показатели на водата в язовир Студен кладенец и река Върбица, гласи още заключението. 

На срещата стана ясно, че проби са изпратени в специална лаборатория за изследване на агрокултури, която да каже има ли болест и какво я причинява. Резултатите ще станат ясли в петък. 

Какво избива рибата в язовира искат да знаят риболовците. Язовъритъ е посещават от рибари от областите Хасково и Пловдив, както и от други части на страната. От май насам обаче края него вони на мърша заради измиращата риба. 

От тогава се извършват проверки от РИОСВ– Хасково, Регионална лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда – Хасково, Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Кърджали и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) – Кърджали и Басейнова дирекция.

Обследваха се участъци от бреговата ивица на язовир Студен кладенец в опашката и в залива на с. Широко поле, както и по протежението на р. Върбица, в участък от р. Карагьоз дере.

Взета е проба и от седименти на р. Върбица, която се изпитва по показатели общ органичен въглерод, кадмий, олово, живак, полициклични ароматни въглеводороди, летливи органични съединения, хлорбензин и диетилхексил фталат. В обследваните пунктове по р. Върбица преди и след вливане на дерето, в което се заустват отпадъчните води на предприятие,  не се  установява превишаване на стандартите за качество за добро състояние на изпитаните показатели.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?