112

Има опасност Димитровград да изгуби много пари от спечелени европроекти

След като миналата седмица в парламента не бяха приети предложените промени в Закона за обществените поръчки, общините са изправени пред сериозна невъзможност как да продължат работа по текущите договори по спечелени европроекти. Това заяви днес кметът на Димитровград Иво Димов, който е и зам.-председател на Националното сдружение на общините в Република България. Той предупреди, че има голяма вероятност да се изгубят много европейски средства по вече спечелени и започнати проекти.

„Липсата на законова рамка и разписана методология за актуализация на цените възпрепятства фирмите, които са оферирали дадени цени преди година и половина да ги изпълнят, заради галопиращата инфлация“,  коментира Димов 

Той уточни, че над 2 млрд. лв. са проектите, изпълнявани от общините в страната, а липсата на ясна методология за актуализация на договорите по тях се превръща в сериозна спънка и много от фирмите ще се оттеглят от договорите. 

Градоначалникът даде за пример и няколко проекта на  територията на Димитровград сред, които тези за Общински драматичен театър „Апостол Карамитев“ и Културен дом "Химик". Дейностите по театъра са изпълнени на 80%, но при кино "Химик" остава да бъде извършена по-голямата част от ремонта. Повишените цени на материалите и услугите възпрепятствали фирмата изпълнител да го продължи. Подобен е и казусът с парк "Марица", където общината има спечелен проект, но забавянето на повече от година на съгласувателни процедури с Министерство на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство прави неактуални заложените в началото на проекта цени, които за някои от материалите вече са двойни. 

„Общината ще настоява да бъде удължен договорът, за да се изчака решение на национално ниво. Другият вариант е да се прекрати договорът и да се обяви нова процедура, но това предполага известен риск, при които могат да бъдат загубени европейските средства“, сподели притесненията си кметът на общината. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?