Следвайте ни

Идва краят на сагата със земите по параграф 4 

Областният Станислав Дечев одобри картата и на последната зона, 1118 ползватели и 409 собственици могат да търсят правата си 

Краят на дългогодишната сага със земите по параграф 4 в Хасково наближава. Със своя заповед областният управител Станислав Дечев одобри плана на Каменец, която е последната зона със спорни земи. Това поставя основата за справедливо разрешаване на проблема със собствеността върху 2 223 дка, част от които са в регулация. От тук насетне работата е на общината, която трябва да издаде документите за собственост върху имотите. 

Земите по пар. 4 са били отчуждени от собствениците през комунизма, а след това на дребни части предоставяни за ползване, върху някои бяха построени вили.  Проблемът касае 1118 ползватели и 409 собственици, а всички те чакат справедливост. Търсейки решение на проблема, преди години държавата го остави в ръцете на областните управители. Обещах на хората, че ще направя необходимото и го сторих, коментира областният управител Станислав Дечев. 

Възстановяването на собствеността върху тези земи започва през 1996 г., но процедурата не е финализирана. На ползвателите бе дадена възможност  да заплатят имотите, а с парите трябваше да се обезщетят бившите собственици. Законови  промени стопираха процеса, част от ползвателите обаче са платили сумите, които са в специална общинска сметка. Парите днес са обезценени и тепърва законодателят трябва да търси решение за това, смята  Венета Вълканова, главен експерт в областна администрация. 

Свършена е основната част от работата. Това дава възможност  хората да си потърсят правата в общината, включително наследници да търсят полагащото им се, както и да продължат започналите през годините дела, който са стопирани заради липсата на карта, допълниха от областна администрация.   

Цанка Семерджиева

Редактор

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори?