Следвайте ни

И омбудсманът е за самостоятелен съд в Свиленград

viber icon

Омбудсманът на Република България подкрепи позицията на кмета на община Свиленград арх. Анастас Карчев по отрицателното му становище относно планираното закриване на Районен съд – Свиленград. Това става ясно от официалния отговор на  Ковачева на постъпилото до нея становище на кмета по казуса. В документа се казва: "Доколкото обаче поставеният от Вас проблем касае правото на достъп на гражданите до правосъдие, се обърнах към г-н Боян Магдалинчев, представляващ Висшия съдебен съвет, като подкрепих позицията Ви и призовах задълбочено да се обсъдят всички изложени аргументи и да бъде взето решение, което няма да накърни правото на достъп до правосъдие на гражданите на малките общини и ще осигури качествено и безпрепятствено правораздаване".

Арх. Карчев изпрати до различни институции и органи  -  Висшия съдебен съвет, Министерство на правосъдието, Омбудсмана на републиката, Областна управа - Хасково, Окръжен съд – Хасково,  категоричното си възражение против приемането на новия модел 4 за оптимизация на съдебната карта. Според него планираното съдебно преустройство и закриването на съда в Свиленград ще се отрази негативно на социално-икономическото развитие на общината и ще оскъпи, ограничи и забави правото на достъп до правосъдие на жителите й.

Вчера срещу готвената промяна се изказа и председателят на Окръжният съд в Хасково Миглена Тянкова. Общинските съвети в Свиленград и Любимец също излязоха с решение против, тъй като това лишава жителите на две общини от  достъп до услуги. 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?