Следвайте ни

Хванаха 36 мигранти, избягали от Харманли

В групата има 11 деца, сред които кърмаче

viber icon
"Хасковска Марица"

36 нелегални имигранти, граждани на Ирак, избягали от центъра в Харманли, са задържани на територията на област Добрич. В групата има 11 деца и кърмаче, съобщи окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов пред "Фокус”. 
8 души от групата са задържани на българска територия – в землището на генералтошевското село Росица, останалите – на румънска територия, в землището на село Думбравени. По силата на спогодба между двете страни бежанците са върнати незабавно на наша територия. Задържаните мъже са настанени във Варненския затвор, жените – в Следствения арест в Добрич, децата – в центровете за настаняване от семеен тип в Добрич, каза Пламен Николов. Той заяви, че обгрижването на децата създава редица проблеми, тъй като те са настанени в центровете без необходимите по закон документи за здравен статус, което създава риск за здравето и живота на другите деца, които живеят в тези места. Освен това проблем е изхранването на кърмачето, което също е настанено в един от центровете за настаняване от семеен тип. От днес окръжният прокурор е разпоредил на наблюдаващия случая прокурор с конвой майката да бъде извозвана до центъра колкото пъти е необходимо, за да кърми своето дете, което коства немалко разходи на държавата, коментира Пламен Николов. Той посочи, че съвсем скоро делото по случая ще влезе в съда. Част от възрастните иракчани и всички деца са без документи. Четирима са преминали нелегално българската границата „в условията на повторност”. При такова нарушение, по думите на Пламен Николов, нормативната уредба предвижда лишаване от свобода до 5 години и глоба от 100 до 300 лв., а при повторност на деянието – от 1 до 6 години затвор и глоба от 100 до 300 лв.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Доволни ли сте от чистотата в Хасково?