Следвайте ни

Художници рисуват на оградата на бежанския център в Харманли  

viber icon

Графити артисти рисуват върху оградата на бежанския лагер в Харманли, за да превърнат в красиво платно. Международна организация по миграция събира за четвърта поредна година графити артисти в Харманли, за да изпратят послания за мир и толерантност през изкуство. Графити Фест вече е традиционно събитие в града, което събира художници от цялата страна. 

Шестима графити артисти вече започнаха работа по стената на приемателния център за търсещи международна закрила лица, а изрисуваните от тях картини ще са стъпка на сближаване между мигрантите и местната общност през изкуство. Външната стена на регистрационно-приемателния център (РПЦ) Харманли е своеобразен вход към града от северната страна. Над половината от дългата около километър стена е вече покрита с рисунки, които се забелязват от всеки посетител и жител на Харманли.

В настоящото издание на фестивала ще  бъдат покрити още 100 м от стената с рисунки. В събитието за поредна година вземат участие и ученици от местни училища, а в подготовката на стената за рисуване взеха участие търсещи международна закрила лица от Чад и Иран.  

Художници рисуват и от вътрешната страна на стената на РПЦ, като изписват пословици и поговорки от Близкия Изток и Африка и рисуват игри на асфалта за децата от лагера.

Събитието се осъществява в партньорство с Община Харманли и Държавна агенция за бежанците. Международна организация по миграция (МОМ) е водеща междуправителствена организация в сферата на миграцията. От 2016 г. МОМ е асоциирана Агенция на ООН по миграцията. Организацията е посветена на принципа, че хуманната и регламентирана миграция е благоприятна и за мигрантите, и за приемащото общество. МОМ работи, за да окаже съдействие за осигуряването на системно и хуманно управление на миграцията, да насърчи международното сътрудничество по миграционни теми, да участва в намирането на практически решения на трудностите и да осигури хуманитарна помощ на мигранти в нужда, включително бежанци и вътрешно разселени лица.

 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (2)

info

info

30.09.2020 | 21:34

Към момента в бежанския лагер има около 30 заразени с covid, в града са поне 100.

Отговори
0 0
Аферим

Аферим

30.09.2020 | 16:09

На журналистите.Щом това го смятат за напредък!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви мерки да се предприемат срещу разпространението на коронавируса?