25
Следвайте ни

Художници рисуваха Свиленград в 16 картини

viber icon

16 картини, вдъхновени от природата и забележителностите на Свиленград, бяха създадени от художниците на VII Национален пленер „Нарисувани усещания”. В събитието, което се организира ежегодно по повод празника на града, участваха 8 талантливи художници – Момчил Николов и Кунка Бакалова от Карлово, Мария Петкова от София, Боян Блажев и Сандра Блажева от София, Ангел Герджиков от Садово, Калин Терзийски от София и Петър Джигов от Свиленград.

Картините пресъздават емоции и усещания от престоя на творците в Свиленград. Повечето са абстрактни импресии, изобразяващи стария мост на Марица, средновековната крепост и тракийската гробница в Мезек, църквата „Живоприемний източник” в кв. „Гебран”, старинната сграда на музея, паметника на ген. Никола Иванов, атмосферата по главната градска улица и др. Изполвани са разнообразни техники като маслена живопис, акрилна боя, дигитална графика, смесени техники. Освен чрез картините си Калин Терзийски, известният поет и писател, който също е и художник, описа усещанията си за Свиленград и с думи, публикувайки две свои статии в интернет медии.

16-те нови картини ще влязат в Художествения фонд на община Свиленград. До края на месец октомври те са изложени в Артгалерия - Свиленград. На откриването на изложбата присъства кметът на общината арх. Анастас Карчев, който благодари на творците за участието им и отбеляза, че с голямо удоволствие е изучавал изобразително изкуство по време на следването си. Те от своя страна благодариха за прекрасните условия, предоставени от общината, и го поканиха да се включи в пленера следващата година като художник.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?