Следвайте ни

Храната в ресторант с 9 % ДДС, доставяната вкъщи с 20 

viber icon

Приходната агенция погва ресторанти, начислявали по- нисък ДДС върху доставяната до офиси и у дома храна. По- ниската ставка от 9 на сто, която влезе в сила от 1 юли,  е валидна само за  храна с консумация на място. Продажбата й от павилион, магазин или вендинг машина, както и доставките до вкъщи, останаха на предишния режим на облагане от 20%, уточняват от НАП- Хасково.

Заради работата в „хоум офис“, която все още много фирми предпочитат и мерките заради пандемията, много ресторанти в Хасково започнаха да доставят храна у дома. За потребителя обаче тя излиза по- скъпа от тази в ресторанта, където ДДС-то е само 9 на сто.

Заведенията, начислявали по- нисък данък добавена стойност ще бъдат санкционирани, ще им бъдат възложени проверки и ревизии за изчисляване на коректния размер дължим данък. Някои от обектите ще бъдат запечатани за срок до 1 месец, допълват от приходното ведомство. 

Инспекторите на НАП са засекли верига заведения, при която всяка поръчана храна за вкъщи се облага с 9% ДДС.  Отделно, на телефона за сигнали на агенцията: 0700 18 700 има постъпили жалби за ресторанти и заведения за бързо хранене, които допускат отклонение от законовия ДДС режим. Проверките на инспекторите на звеното за фискален контрол продължават както на място в заведенията, така и чрез платформите за онлайн поръчки.

От приходната агенция започват информационна кампания за разясняване на новия ДДС режим сред заведенията и обектите, предлагащи храна за вкъщи.  

 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще сложите ли маски в раницата на ученика?