112

Хорът на село Крепост номиниран за „Живи човешки съкровища“ от област Хасково

Номиниран за Националния етап „Живи човешки съкровища – България” за 2022 г. е Представителен хор за автентичен фолклор към Народно читалище „Селска пробуда-1927“ в димитровградското с. Крепост. Това съобщиха от областната управа в Хасково.

4 бяха кандидатурите на областният етап от процедурата на Министерството на културата за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България” за 2022 г. Тя се провежда веднъж на две години и преминава през два етапа - областен и национален. Право на номинации в областния имаха народните читалища, общински, регионални и държавни музеи и юридически лица с нестопанска цел с предмет на дейност в областта на нематериалното културно наследство.

Областният етап протече от юли до септември. За селектиране на постъпилите 4 кандидатури - две индивидуални и две групови, хасковската Областна администрация създаде комисия, с участието на експерт от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките, представител на Регионален исторически музей - Хасково, краеведи и други специалисти, работещи в сферата на нематериалното културно наследство.

Индивидуалната кандидатура на Яна Делчева от с. Браница, община Харманли, е представена с изпълнение на автентични песни от селото.

Сдружение с нестопанска цел „Щастливци” представи индивидуалната кандидатура на Петя Карабакалова с песни на фолклорна основа и народни.

Групови кандидатури представиха Народно читалище „Светлина-1926” с Женска вокална група за автентичен фолклор от хасковското с. Въгларово и Представителен хор за автентичен фолклор към Народно читалище „Селска пробуда-1927“ в димитровградското с. Крепост.

След детайлно разглеждане, анализ и оценка комисията прие единодушно, че всички кандидатури имат своите безспорни качества, но при сериозната конкуренция на претенденти от всяка една от 28-те области в страната е необходимо да се излъчи кандидатура, която да отговаря на всички критерии на националната система. С този аргумент хасковската комисия номинира за участие в националния етап от системата „Живи човешки съкровища – България” 2022 г. кандидатурата на Представителен хор за автентичен фолклор към Народно читалище „Селска пробуда - 1927“, с. Крепост.

Предстои през този месец Национална комисия да обсъди излъчените областни кандидатури и да направи предложение до Националния съвет по нематериално културно наследство към министъра на културата за вписване до 5 кандидатури в Националната представителна листа. Тази година в нея се въвеждат две нови - Национална листа на нематериалното културно наследство, нуждаещо се от спешни мерки за опазване (Спешна листа) и Национален регистър на програми, проекти и дейности, които най-добре отразяват принципите и целите на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство (Регистър на добрите практики).

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?