Следвайте ни

Ходжа пее от високоговорител в 4.20 часа

Общината да спре този тормоз, призовават жители на „Орфей“

viber icon

Жителите на кв. „Орфей“ бяха събудени още в 4.20 часа във  вчерашния празничен и почивен ден от пронизителното пеене на ходжа. Молитвата на високоговорител кънти от ромския кв. „Република“ и продължи десетина минути. Тази сутрин пее в 4.20 часа, друг път по друго време. На това трябва да се сложи край. Не може да ни буди, стига с този тормоз от „Република“. Ако не са сватби на открито и силна музика, ходжа ще ни буди, сигнализират жителите квартала от блоковете около ОУ „Ш. Петьофи“, което е доста далече от „Република“.

От няколко години мюфтийството ползва под наем къща като мешит в „Република”. Там изпълняват трикратната молитва мюсюлманите от квартала. Часът на намаза се променя.

Никой няма право да вдига шум в жилищните квартали, обаче. Според чл. 8 от Наредбата за поддържане и опазване на обществения ред, чистотата и общественото имущество на територията на община Хасково се забранява „озвучаването с технически средства и вдигането на шум по улици, площади, паркове и спортни съоръжения, в жилищни и нежилищни сгради, включително храмове на религиозни общности, когато звукът се чува извън сградата, за времето на цялото денонощие е забранено. Озвучаването на горепосочените места може да бъде осъществено по повод празник или честване след писмено разрешение от кмета на общината”.

Шумните молитви се изпълняват с наближаване на Байрам. На предишен наш сигнал от мюфтийството реагириха, като заявиха, че ще вземат мерки молитвата да не се изпълнява високо, за да не се пречи на останалите. Хората се надяват да се вземат трайни мерки, за да не се нарушава не само спокойствието на жителите, но и да не се създава излишно етническо напрежение.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

noelia

noelia

29.05.2019 | 00:00

Пълно унажение към всички религии САМО И КОГАТО не пречат на другите,,,,

Отговори
0 0
Turkey

Turkey

28.05.2019 | 23:49

İakate erdogan da se mesi ?? li dobre nqma problem

Отговори
0 0
Yusein

Yusein

28.05.2019 | 23:47

Predi da govorite prochetete istoriqta a vie da li ste bulgari ??

Отговори
0 0
Англичанинът

Англичанинът

07.05.2019 | 19:12

Ехх начии, само българите не са научиха да уважават другите религии. В другите страни хората показват "респект" към другите религии, не само към ИСЛЯМА, но и към другите религии. Както казах, само българите са невъзпитани и така ще си останат.....

Отговори
0 7
Герги

Герги

06.05.2019 | 17:43

Мръсни кучета на исляма

Отговори
9 3
доктор Гьобелс

доктор Гьобелс

06.05.2019 | 13:26

няма ли кой да му вкара една съчма в колоната?

Отговори
10 2
Абсд

Абсд

06.05.2019 | 12:29

Те са цигани-мюсюлмани ????????

Отговори
2 3
Cfffx

Cfffx

06.05.2019 | 10:41

Че то в република са само мангали за какво муфтийство говорите.

Отговори
6 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се пазите ли и след края на извънредната ситуация?